POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Предлагат на търг редки творби на Ботичели, Рембранд и Бернини

Първият търг на „Сотбис“ през 2021-а ще покаже последиците от Ковид-кризата върху арт пазара

Рембранд ван Рейн, „Авраам и ангелите“, 1646 г. Стойността на картината е оценявана между 20 - 30 млн. долара. Репродукция: „Сотбис“ - Предлагат на търг редки творби на Ботичели, Рембранд и Бернини

Рембранд ван Рейн, „Авраам и ангелите“, 1646 г. Стойността на картината е оценявана между 20 - 30 млн. долара. Репродукция: „Сотбис“

Картини, рисунки и скулптури на стари майстори ще предложи „Сотбис“ в поредица от търгове през януари. Сред акцентите в седемте аукциона, които ще се проведат в Ню Йорк, са портрет на млад мъж на Сандро Ботичели и рядко показваната библейска сцена „Авраам и ангелите“ на Рембранд.

Началото на „Седмицата на Старите майстори“ в „Сотбис“ ще бъде поставено на 27 януари, но двете най-интересни вечери са 28 и 29 януари. На 28 януари ще бъде предложено може би най-важното произведения в колекцията – „Млад мъж с медальон в ръка“, оценено на 80 млн. долара. Някои експерти смятат, че продажбата на картината вероятно ще остане в историята на изкуството като един от най-важните портрети, появявал се на търг. Според други, цената, която новият собственик на творбата ще даде за нея, ще покаже последиците от Ковид-кризата върху арт пазара.

Вижте още: ПРЕДЛАГАТ НА ТЪРГ КАРТИНА НА БОТИЧЕЛИ

Портретът от Ботичели бе притежание на Шелдън Солоу, милионер и търговец на недвижимо имущество. Солоу почина през ноември 2020-а. Той се сдобива с „Млад мъж с медальон в ръка“ през 1982 г., когато произведението струва около 1,3 млн. долара, пише „Блумбърг нюз“.

Сандро Ботичели, „Млад мъж с медальон в ръка“, XV в. Снимка: „Сотбис“

Същата вечер за продажба ще бъде предложена и „Авраам и ангелите“, с размери 16 на 21 см, рисувана върху дървена плоскост през 1646 г. Картината е сред най-ценните работи на Рембранд ван Рейн – последно се появява на пазара през 1848 г., когато е продадена за 64 паунда. Днес цената ѝ е определяна между 20 и 30 млн. долара. От всички 136 библейски сцени, които Рембранд рисува, само пет са в частни колекции, повечето са изложени в музеи и галерии.

На 29 януари ще бъдат предложени още портрет от Антонис ван Дайк, натюрморт на Вилем ван Елст, творби на големи италиански художници като Аполонио ди Джовани, Тадео ди Бартоло и Сано ди Пиетро…

Следващата вечер предстои да бъдат продадени творби от колекцията на Хестър Даймънд. Ще бъде предложена изключително рядка скулптура на Джан и Пиетро Лоренцо Бернини, озаглавена „Есен“, една от малкото скулптури на баща и син, които все още са в частни ръце. Оценена е на между 8 и 12 млн. долара.

Пиетро и Джан Лоренцо Бернини, „Есен“, 1615-1618 г. Снимка: „Сотбис“

Работи на Бернини рядко стигат до пазара – последно негова скулптура се появи на търг в Лондон през 2002 г.

Наддаването за аукционите на 28 и 29 януари ще става не само на място, а също и онлайн и по телефона.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90