Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Предлагат нов Национален фестивал на българското кино „Васил Гендов“

Това ще бъде първият у нас фестивал за български филми от всички категории

Васил Гендов и Мара Миятева - Липина в сцена от „Българан е галант“ (1915) - Предлагат нов Национален фестивал на българското кино „Васил Гендов“

Васил Гендов и Мара Миятева - Липина в сцена от „Българан е галант“ (1915)

Първи Национален фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ – да бъде проведен през май 2022 г. предлага Съюзът на филмовите дейци, научи „Площад Славейков“ от негови членове. Фестивалът е замислен като най-големия по мащаб досега форум за изява на ярките постижения в българското игрално, документално и анимационно кино, филмова теория и критика. Предлага се да бъде наречен на името на първия български сценарист и режисьор Васил Гендов, автор на първия български филм „Българан е галант“ (1915).

Фестивалът ще бъде годишен преглед на достиженията на българското кино. В момента няма подобен форум. Фестивалът „Златна роза“, който се провежда с неуточнена ритмичност всяка година във Варна, отдавна е фестивал само за българско игрално кино. Предвижда се фестивалът „Васил Гендов“ да включва категории от игралното, документалното и анимационното кино. Във форума ще участват само български филми с национална или световна премиера до 18 месеца преди датата на официалното му откриване. Извън конкурсната програма ще се връчва специална юбилейна награда за цялостно творчество на изявен кинотворец или артист за приноса му към филмовото изкуство и специална награда за постижение в областта на филмовата критика – за значими публикации (книги, студии, статии и др.), издадени не по-рано от 18 месеца преди датата на официалното откриване на фестивала.

Наградите ще се връчват в категории, свързани с всички дейности в един филмов екип: за филм, за режисьор, за сценарий, за главни и второстепенни роли, за операторско майсторство, музика, звук, монтаж и дебют.

Фестивалът „Васил Гендов“ ще кандидатства за финансиране от Националния филмов център по правилника към новия Закон за филмовата индустрия, уточняват от СБФД.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg