VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Предлагат улица в София да бъде наречена „Георги Черкелов”

Театралната режисьорка Лилия Абаджиева открива подписка за инициативата

Георги Черкелов и Кунка Баева - Предлагат улица в София да бъде наречена „Георги Черкелов”

Георги Черкелов и Кунка Баева

Улица в София да носи името на Георги Черкелов предлага театралната режисьорка Лилия Абаджиева в писмо до Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. В писмото се припомня, че един от най-големите български актьори – Георги Черкелов, оставил незабравими роли в българското кино и народен театър „Иван Вазов”, е починал през 2012 г., но досега няма видим израз на почит към паметта му.

Предложението на Лилия Абаджиева е една от улиците в квартал Киноцентър да бъде наречена „Георги Черкелов”, като при това тя би трябвало да е в близост до вече именуваните улици на „славните български актьори от онова златно поколение” – Георги Георгиев-Гец, с когото Черкелов работи дълги години, Нейчо Попов, Григор Вачков, Иван Кондов и др.

Предложението улица „Георги Черкелов” да бъде именно в квартал Киноцентър в Бояна е свързано с факта, че там са произведени голяма част от емблематичните филми от историята на българското кино.

Очаква се с подписи към писмото до Столична община да се присъединят още театрални и кинодейци. След това подписката ще бъде внесена официално за разглеждане в Столичния общински съвет.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90