Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Предложението за „Оскар” от България – „Майка” на Зорница София

Заснет в Широка Лъка и гетата в Африка

Дария Симеонова в сцена от филма „Майка“ - Предложението за „Оскар” от България – „Майка” на Зорница София

Дария Симеонова в сцена от филма „Майка“

Филмът „Майка“ на режисьорката Зорница София е българското предложение за наградата „Оскар“ за международен филм, съобщиха от Националния филмов център.

Комисията с председател Мария Бакалова избра филма на Зорница София сред общо 7 претендента – „Борсови играчи“ (реж. Георги Костов), „В сърцето на машината“ (реж. Мартин Макариев), „Меко казано“ (реж. Анри Кулев), „Петя на моята Петя“ (реж. Александър Косев), „Рибена кост“ (реж. Драго Шолев), „Шекспир като улично куче“ (реж. Валери Йорданов) и „φ 1.618“ (реж. Теодор Ушев).

„Майка“ разказва за перипетиите на една млада жена в опитите ѝ да се сдобие с дете, които я отвеждат чак до Кения в Африка. Елена, влюбен в работата си театрален режисьор, е на 32 години, когато разбира, че не може да има деца. Изправена пред избор – да се опитва да зачене инвитро с любимия си съпруг, диригента Леон Майер, или да адаптира театралната програма, с която преобразява живота на сираци в далечна Африка, тя преоткрива значението на думата „майка“.

Сценарият на филма е на Зорница София и Миглена Димова. Оператор на филма е Крум Родригес, композитор – Дарко Маркович.

Главната роля се изпълнява от Дария Симеонова, за която това е дебют в главна роля в киното. Участват още хърватският актьор Леон Лучев, печелил награди на фестивали в Берлин, Кан и „Сънданс“, както и кенийските открития – Перис Уамбуи и Стив Матиас.

Филмът е заснет в Широка лъка, както и в едно от най-големите гета в света – Кибера, в столицата на Кения Найроби. Продукцията се осъществява със съдействието на Националния филмов център, германският фонд „МДМ“ и Хърватския аудио-визуален център, както и със съдействието на копродуцента „Ню Бояна филм“.

С „Майка“ ще бъде открит фестивалът „Киномания“ на 17 ноември в Зала 1 на НДК.

Първият филм на Зорница София „Мила от Марс“ (2004) спечели 16 награди, сред които пет на фестивала „Златна роза“, включително и за най-добър филм, а продукцията беше българското предложение за наградите на Академията през 2005 г. Последният филм на Зорница София – „Воевода“ (2017), вдъхновен от разказа на Николай Хайтов „Румена войвода“, в който тя изпълнява и главната роля, стартира на фестивалите Шанхай и Москва, а в България беше боксофис хит с близо 100 000 зрители в кината.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90