Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Предложението за отпадане на ДДС за книгите внесено в парламента

Делян Пеевски предложи изменението в началото на юни, сега излиза от ДПС

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Предложението за отпадане на ДДС за книгите внесено в парламента

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Идеята на Делян Пеевски за премахване на 20%-ия Данък добавена стойност за книги и учебници получи продължение – темата бе повдигната през юни от депутата, а тази седмица от ДПС са внесли предложение за промени на данъчните закони между първо и второ четене в парламента, съобщава „Капитал“.

През юни повечето издатели видяха в думите му поредното популистко изказване, което няма да произведе нищо – особено, след като през 2018 г. същото предложение бе отхвърлено от парламента. Повечето от тях коментираха, че мярката няма да доведе до спад в цената на книгите за крайния потребител, но откъм положителната страна ще предостави на издателствата възможност да заплащат по-добре на илюстратори и преводачи и да вдигнат качеството на изданията си. Освен това, изтъкнаха те, депутатът от ДПС има лична изгода от подобен закон като собственик на вестници.

Вижте още: ЩЕ СВАЛИ ЛИ ПЕЕВСКИ ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ?

Няколко дни след предложението на Пеевски, премиерът Бойко Борисов потвърди, че вече е обсъждал подобен вариант с министъра на финансите Владислав Горанов, но той го намирал за „неприемлив“ – по неговото мнение нулевият данък няма да намали коричната цена на книгите, а само ще окаже натиск върху фиска.

Вижте още: СЛЕД ПЕЕВСКИ, И БОРИСОВ ЗАГОВОРИ ЗА ОТПАДАНЕ НА ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ

Сега обаче ДПС отново внасят идеята за нулева ставка върху хартиените издания. Освен на ДДС върху книгите и печата, от движението предлагат да отпаднат таксите и за детски градини и ясли. Предложението бе заявено и по време на дебата на първо четене на закона за бюджета за 2020-а.

„Ние не смятаме, че ще падне цената на тези стоки, а искаме да се повиши конкурентоспособността на производителите“, каза Йордан Цонев от ДПС, цитиран от „Капитал“, и отбеляза, че данъците трябва да се ползват като икономически лост.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg