Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Предложението за отпадане на ДДС за книгите внесено в парламента

Делян Пеевски предложи изменението в началото на юни, сега излиза от ДПС

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Предложението за отпадане на ДДС за книгите внесено в парламента

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Идеята на Делян Пеевски за премахване на 20%-ия Данък добавена стойност за книги и учебници получи продължение – темата бе повдигната през юни от депутата, а тази седмица от ДПС са внесли предложение за промени на данъчните закони между първо и второ четене в парламента, съобщава „Капитал“.

През юни повечето издатели видяха в думите му поредното популистко изказване, което няма да произведе нищо – особено, след като през 2018 г. същото предложение бе отхвърлено от парламента. Повечето от тях коментираха, че мярката няма да доведе до спад в цената на книгите за крайния потребител, но откъм положителната страна ще предостави на издателствата възможност да заплащат по-добре на илюстратори и преводачи и да вдигнат качеството на изданията си. Освен това, изтъкнаха те, депутатът от ДПС има лична изгода от подобен закон като собственик на вестници.

Вижте още: ЩЕ СВАЛИ ЛИ ПЕЕВСКИ ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ?

Няколко дни след предложението на Пеевски, премиерът Бойко Борисов потвърди, че вече е обсъждал подобен вариант с министъра на финансите Владислав Горанов, но той го намирал за „неприемлив“ – по неговото мнение нулевият данък няма да намали коричната цена на книгите, а само ще окаже натиск върху фиска.

Америка за България

Вижте още: СЛЕД ПЕЕВСКИ, И БОРИСОВ ЗАГОВОРИ ЗА ОТПАДАНЕ НА ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ

Сега обаче ДПС отново внасят идеята за нулева ставка върху хартиените издания. Освен на ДДС върху книгите и печата, от движението предлагат да отпаднат таксите и за детски градини и ясли. Предложението бе заявено и по време на дебата на първо четене на закона за бюджета за 2020-а.

„Ние не смятаме, че ще падне цената на тези стоки, а искаме да се повиши конкурентоспособността на производителите“, каза Йордан Цонев от ДПС, цитиран от „Капитал“, и отбеляза, че данъците трябва да се ползват като икономически лост.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3