СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Предложили на министър 100 хил. лева да бутне Двойната къща

Културното наследство се унищожава заради манталитета на политическата класа и недостига на гражданска енергия, заяви Петър Стоянович

България започва да се управлява и мисли по принципа на ж.к., жилищен комплекс, коментира Петър Стоянович. - Предложили на министър 100 хил. лева да бутне Двойната къща

България започва да се управлява и мисли по принципа на ж.к., жилищен комплекс, коментира Петър Стоянович.

Петър Стоянович, по време на мандата си като министър на културата (бел. ред. – в правителството на Пламен Орешарски, 2013/14), е получил предложение за 100 хиляди лева, за да позволи да бъде съборена „Двойната къща“ в София. Това каза самият той в интервю в сутрешния блок на телевизия „България он еър“. По думите му предложението е дошло от представител на инвеститор – който тогава се помещавал в съседното, „стъклено“, здание на „Васил Левски“.

Стоянович заяви, че се срещнал за разговор в министерството с „изключително добре сресан и облечен човек, който ми предложи 100 хиляди лева, за да му разреша тази къща да се бутне“. Бившият министър все пак уточни, че офертата не е била поднесена толкова грубо, а далеч по-завоалирано. После добави, че в крайна сметка по негово време къщата „не беше пипната“.

Що се отнася до продължаващото унищожаване на културното наследство в София и страната, Стоянович заяви, че „това е проблем на манталитета и качеството на политическата класа“, но и на недостига на гражданска енергия и критики, за да може „обществото да притисне политиците да си свършат работата“.

Вижте още: БАГЕР ИЗПРЕВАРИ ЖИВАТА ВЕРИГА ЗА ДВОЙНАТА КЪЩА

Ексминистърът посочи още, че в действащия Закон за опазване и закрила на културното наследство има големи пропуски, които позволяват „той да удовлетвори всякакви бизнес интереси“.

„България започва да се управлява и мисли по принципа на ж.к., жилищен комплекс – коментира Стоянович и продължи по-образно: – В момента, в който в главата ти дрънчи или свинарникът на баба ти, или панелът на баща ти, ти няма как да имаш отношение към къщата на Фингов на ул. „Шипка“ в София. И на мен ми писна…“

Петър Стоянович отправи и призив към столичния кмет Йорданка Фандъкова, заместника ѝ Тодор Чобанов и главния архитект Здравко Здравков да се възползват от това, че страната е на прага на ново управление и да предложат защитата на културното наследство да стане част от приоритетите в програмата. Единственото решение, добави той, е промяна в Закона.

Вижте още: ЗАМ.-КМЕТЪТ НА СОФИЯ ЗА СЪБАРЯНЕТО НА ДВОЙНАТА КЪЩА: СРАМНО СЪБИТИЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg