Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Председателят на МАНУ: Сто години Македония е била под българско владение

Според него повече от хиляда години македонците се противопоставят на своето изчезване

Люпчо Коцарев, председател на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Снимка: БГНЕС - Председателят на МАНУ: Сто години Македония е била под българско владение

Люпчо Коцарев, председател на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ). Снимка: БГНЕС

Председателят на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ) Люпчо Коцарев днес официално потвърди, че в продължение на 12 века македонска държава не е съществувала самостоятелно.

„В своята история Македония е била под четири владения – четири и половина века във Византия, близо век в България, почти век в Сърбия и пет и половина века в Османската империя.“ Това заяви Коцарев при откриването на тържествената двудневна конференция „Съвременната македонска държава – два етапа в процеса на нейното формиране и развитие: 1941 – 1991 г. /1991 – 2021 г.“, предават македонските медии. Председателят на МАНУ обаче не уточни в кой период от историята е било българското владичество над Македония.

Конференцията е по повод честването на двоен юбилей – 30-годишнина от независимостта на държавата и 80-годишнината от македонската антифашистка борба, и е в търсене на „цивилизационните ползи от македонския народ, македонския език, македонската наука и македонското изкуство, което съществува във и извън днешните граници повече от хиляда години“.

„Днес всички тези империи, царства и кралства се разпаднаха и изчезнаха, а това, което остава във времето и пространството, е македонското духовно и материално наследство. Така че повече от хиляда години ние, македонците, се противопоставяме и продължаваме да се противопоставяме на изчезването с това, което е най-неразрушимо, с нашето слово, с нашия артистичен и научен дух, където и да живеят и живеят македонците“, подчерта Коцарев и допълни: „Радостта, гордостта и спокойствието идват от моето убеждение, дори от сигурността, че македонската държава, идентичност, език, наука и изкуство ще оцелеят за векове напред“.

Бележката на Коцарев, че империите и царствата днес са изчезнали, вероятно се отнася само за Византия и Османската империя, ако пък визира също България и Сърбия, това е само формално, защото двете държави не са вече монархии.

„Днешните политици са слуги на моментни политически и геостратегически интереси, а не на държавните интереси, които днес празнуваме заедно“, каза Коцарев, цитиран от БГНЕС.

На конференцията присъстват бившите президенти Бранко Цървенковски и Джордже Иванов, съветниците на първите двама президенти на Македония Киро Глигоров и Борис Трайковски, както и настоящият президент Стево Пендаровски.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах