Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Преформулират една от наградите „Грами“ заради асоциации с колониализма

Терминът „световна музика“ се променя на „глобална музика“, защото звучал расистки

Наградите „Грами 2021“ ще бъдат връчени на 31 януари 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Преформулират една от наградите „Грами“ заради асоциации с колониализма

Наградите „Грами 2021“ ще бъдат връчени на 31 януари 2021 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наградите „Грами“ променят формулировката на една от категориите си, за да избегнат „конотации на колониализъм“. В изявление Американската звукозаписна академия съобщи, че променя категорията при албумите от „най-добра световна музика“ на „най-добра глобална музика“.

Проблемът идва от термина „световна музика“, който се въвежда във Великобритания през 1987 г., за да категоризира музиката на хора, които не идват от Запада. Наградите „Грами“ въвеждат категорията през 1992 г., като сред лауреатите са Рави Шанкар, Жилберто Жил и др.

„През лятото проведохме дискусии с творци, етномузиколози и лингвисти от целия свят, които установиха, че има възможност да осъвременим категорията си с най-добра световна музика при албумите, като я направим по-релевантна и инклузивна. Промяната символизира раздялата с колониализма, етно и „не-американското“, които предишният термин въплъщаваше“, се казва в изявлението.

В последните години някои издания и фестивали отказват да използват термина „световна музика“, тъй като се смята за расистки. Определението „гетоизира мнозина творци“, казват организаторите на британския музикален фестивал „Womad“:

„Имаме уважение към термина, защото това е нашето наследство, но трябва да се развиваме, тъй като и музиката еволюира“.

Номинациите за „Грами 2021“ ще бъдат обявени на 24 ноември.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах