Прегръщам те, Иване, и ти прощавам за Мария!

Режисьорът Иван Добчев. Снимка: Площад Славейков - Прегръщам те, Иване, и ти прощавам за Мария!

Режисьорът Иван Добчев. Снимка: Площад Славейков

Скъпи Иване! Съзнавам, че все още си ми скъп, защото помня взривовете, които предизвикваше в работата си с мен върху нашата „Албена“, „Спомен за една революция“, „Куцулан или Вълча Богородица“, „Суматоха“… Тогава ти все още откриваше таланти! Таланти!!! Това си е направо революционно занимание. Концентрация, пречистване, смирение на Аз-а.

И да! Ти беше мой учител, режисьор, водач в идеята за смислен, вълнуващ, съдбовен Театър. Колкото и да ми крещеше от салона – аз знаех, че всичко, всичко беше в името на това да заиграя добре, да повярвам в моженето си. Виждах те като някакъв шибан божи сталкер на таланти, който се готвеше за репетиция:

Като за правене на любов…

Като просветен свещеник за литургия…

Като велик матадор за арената…

Иване, ще ми се да си спомниш какъв беше тогава. И колко безкрайно много ни даде на нас, твоите артисти: и сила, и хъс, и надежда.

Вчера ми стана много мъчно за теб. Питам се: остаря ли, умори ли се, че с такава лековата жестокост нагази в посредственото храчене – претендирайки за Високо Изкуство. Че като Учител подходи към таланта нехайно, повърхностно, с резерви и без топлина. Душата ти ли заболя от скорбут, зъбите на сърцето ти ли изгниха? И как вместо прегръдка, твоята прекрасна, талантлива Ученичка получи от Учителя си само назидателното размахване на опит, его, криворазбран морал, сексистка гавра. Не разбра ли, че твоята Мария е нещо истински живо, автентично и вдъхновяващо. Храбро момиче, освободило се от клетката на мъртвата ни територия… Прелетяло със смях над превъзходството на Избрания да раздава правосъдие… на тоя, който сече глави, ако не се явиш на физзарядка.

Къде изчезна провокаторът Иван? Къде е страстта, извънзаконието, забавата и нещата, които викат „Бум!“. Метафизичният Иван, човекът срещу течението.

Къде изчезна мисията на Учителя към Ученика: отдаване, колкото и кратко да е то. Чистота, колкото и да е уязвима. Нежност, колкото и да ни вменяват, че е невъзможна в наше време. Щедрост на духа. Откровена грижа. За да бъдат Уроците здравословни, а не отровно омерзение.

Прегръщам те, Иване! И ти прощавам от името на всички твои ученици. И от името на Мария.

Лети, лети, Мария! И не се обръщай назад.

С уважение: Касиел Ноа Ашер


Вижте още: ИВАН ДОБЧЕВ: НЕ СЪМ ПОДГОТВЯЛ МАРИЯ БАКАЛОВА ЗА „БОРАТ“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах