Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Преизчисление след грешка промени класирането на „Евровизия 2019”

Първите три места остават същите

Победителят остава същият - Дънкан Лорънс от Холандия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Преизчисление след грешка промени класирането на „Евровизия 2019”

Победителят остава същият - Дънкан Лорънс от Холандия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организаторите на „Евровизия” са преразгледал резултатите от конкурса, се казва в изявление на Европейския съюз за радиоразпръскване, появило се на официалния сайт на събитието в сряда, 22 май. Отбелязва се, че решението се дължи на факта, че в процеса на отчитане на точките е направена грешка.

„В знак на уважение към артистите и членовете на Европейския съюз за радиоразпръскване бихме искали да коригираме окончателните резултати в съответствие с правилата”, се казва в изявлението.

След преизчисляването Швеция отиде от шесто на пето място, като измести от там Норвегия. Северна Македония вече е седма, като изпревари Азербайджан, която сега е осма. Беларус се изкачи от 25-о на 24-то място и вече е пред Германия. Руският представител Сергей Лазарев получи допълнителни точки, но това не променя третата му позиция в крайната класация.

Победител, както и досега, е изпълнителят от Холандия Дънкан Лорънс. Първоначално той имаше 492 точки и след преизчисленията получи още шест. Представителят на Италия Махмуд отново е втори, но със 7 точки повече – общо 472.

Изявлението завършва с дълбоки съжаления, че „тази грешка не е била забелязана по-рано” и с обещания за „преразглеждане на процедурите и контрола”, за да се предотврати възможността подобен гаф да се случи отново.

Вижте още: ЕВРОВИЗИЯ 2019: БЛАГОДАРИМ НА БНТ, ЧЕ НЕ УЧАСТВАХМЕ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90