Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прекрасният нов свят на гаргите от Белокруша

Единствената детска приказка на Олдъс Хъксли излиза за пръв път на български език

Илюстрациите в българското издание на „Гаргите от Белокруша“ са на Ина Христова. - Прекрасният нов свят на гаргите от Белокруша

Илюстрациите в българското издание на „Гаргите от Белокруша“ са на Ина Христова.

Амелия и Ейбрахам Гарг са отчаяно семейство – лошият господин Смок е изял 297 яйца на двойката само за изминалата година. В опит да реши проблемите им, Бухльо измисля хитрина, с която змията накрая спира да ги тормози и се превръща в простор за пране на пеленките на новото излюпено поколение гарджета.

Така за двете гарги от Белокруша светът става прекрасен.

Нищо в тази история не подсказва, че авторът на „Гаргите от Белокруша“ е всъщност едно от най-познатите имена в жанра антиутопия – Олдъс Хъксли. Създателят на романа „Прекрасният нов свят“ посвещава приказката на петгодишната си племенница Оливия де Холвил, която често идвала на гости на чичо си и съпругата му Мария в къщата им в Ляно, Антелоуп Вали, Калифорния, в пустинята Мохаве. За да не скучае детето по време на посещенията си, семейството го развлича, като му съчинява приказки.

Писана по Коледа през 1944 г., 12 години след „Прекрасният нов свят“, това е единствената история за деца на Хъксли. У нас я четем за пръв път, благодарение на издателство „Лист“, в превода на Зорница Христова. Книгата е част от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“ на издателството.

Хъксли е на 50, когато пише „Гаргите от Белокруша“ и по това време се забавлява да експериментира с новите дроги. Нищо от това обаче не попада на страниците от книгата, уверяват от „Лист“.

Ръкописът попада у семейството на Оливия като подарък, когато Хъксли и съпругата му им гостуват в село Пеърблосъм (Белокруша). След време Хъксли праща приказката на издателя си, но той му я връща, за да нарисува и илюстрации. След това текстът изгаря заедно с къщата на писателя и приказката задълго изчезва. В историята за гаргите се споменават съседите на Оливия – господин и госпожа Йост. Точно те запазват единствения оцелял екземпляр от историята за семейството гарджета. Пет години след смъртта на писателя, през 1968 г. историята е публикувана за пръв път.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах