Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прекръстиха БГ Лувъра на Bulgarian Lover

Акцията по озаглавяването е направена през нощта от „Дестрактив Криейшън“

Новият надпис е поставен до задния вход на Националната галерия „Квадрат 500“ – срещу паметника на Левски“. Снимки: Фейсбук - Прекръстиха БГ Лувъра на Bulgarian Lover

Новият надпис е поставен до задния вход на Националната галерия „Квадрат 500“ – срещу паметника на Левски“. Снимки: Фейсбук

Яркочервен надпис Bulgarian Lover се е появил през нощта при задния вход на новооткритата Национална галерия „Квадрат 500“, наричана по народному Български Лувър, стана ясно от снимки, публикувани във Фейсбук от „Дестрактив Криейшън“.

„Bulgarian LOVER – или как си превеждаме „Българския Лувър“ – надпис до задния вход на Националната галерия „Квадрат 500“ – срещу паметника на Левски“, пишат от инициативата и споделят фотосите, заснети през нощта.

Така, „галената“ заемка на името на най-известния френски музей – Лувъра, за българския му събрат Националната галерия „Квадрат“, вече минава и през английски и, поне за кратко и само при задния вход, новият музей на държавата ни вече се нарича „Български любовник“.

Панорамна снимка отгоре на надписа.

Панорамна снимка отгоре на надписа.

Основната дейност на „Дестрактив Криейшън“ е промяната чрез графити и рисунки на структури в градската среда – трафопостове, телефонни кабини, автобусни спирки, подлези и други. Спорадично обаче правят и „нелегални“ коментарни акции срещу паметници и културни институции, както е в случая с „Квадрат 500“.

Първата им инициатива, с която се прочуха, беше оцветяването на войниците на единия от барелефите на Паметника на Съветската армия като супергерои от американските комикси под надслов „В крак с времето“.

„В крак с времето“ за Съветската армия

„В крак с времето“ за Съветската армия. Юни 2011 г.

Групата е боядисвала също лъвовете пред Съдебната палата в София с цветовете на българското знаме, поставяли са червено наметало на монумента на Альоша в Пловдив. Тяхна беше заслугата и статуите на камили в една от градските градинки в столицата да придобият окраските на знамената на Израел и Палестина – в знак на недоволство срещу липсата на световна реакция по конфликта в Ивицата Газа.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

ДС