Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прелюбодейството вече не е незаконно в Индия

Върховният съд в страната отмени Закона срещу изневярата, останал от колониализма

В Индия жената няма право да подаде жалба срещу изневеряващия си съпруг. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Прелюбодейството вече не е незаконно в Индия

В Индия жената няма право да подаде жалба срещу изневеряващия си съпруг. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Закон на 158 години от ерата на колониализма, постановяващ, че изневярата е криминален акт, вече не е валиден в Индия. Според него мъжът е подсъдим за склоняване към изневяра, а ако няма разрешение от съпруга на жената, следва да бъде изправен пред съда и наказан. Няма данни колко точно мъже са пострадали от архаичните правила, пише Би Би Си.

Активист решава да предизвика законовите наредби, защитавайки тезата, че са тиранични и дискриминиращи спрямо мъжете и жените. Това е вторият закон от имперско време, който Върховният съд в държавата отменя – след като отмени 157-годишната забрана за еднополов секс.

Аргументът на магистратите за промяната гласи, че изневярата може да се превърне в основание за развод, но не бива да се разглежда като законово нарушение.

Борбата на Джоузеф Шийн, 41-годишен индийски бизнесмен, живеещ в Италия, започва преди година с 45 страници петиция за премахването на архаичната регулация.

„Омъжените жени не са специален случай, когато става дума за разследването и наказанието за изневяра. Те по никакъв начин не се различават от мъжете“, се твърди в петицията.

Според нея законът „индиректно дискриминира жените, защитавайки погрешното схващане, че жените са собственост на съпрузите си“.

„Промяната на закона за прелюбодейството ще повлияе на светостта на браковете. Превръщането на прелюбодеянието в законно ще навреди на брачните връзки“, заяви депутат от правителството пред съда, позовавайки се на важността на брака в индийската култура.

А въпросният закон постановява, че единствено мъжът е виновен за прелюбодеянието, жената не подлежи на разследване. Това обаче не е от феминистки съображения – в Индия жената няма право да подаде жалба срещу изневеряващия си съпруг.

Максималното наказание за доказано прелюбодеяние е 5 години, плащане на глоба или и двете.

Премахването на закона решава и още един проблем – често при разводи, за да не плащат издръжка на бившите си съпруги, мъжете се позовават на наредбата. Когато търсят отмъщение към друг мъж, с когото предполагат, че съпругата им е имала интимни взаимоотношения (а дори и да не е имала), индийците отново използват същия закон. Макар че твърдението не може да бъде доказано, то петни репутацията им.
Напук на това, индийският фолклор е пълен с истории за извънбрачна любов – повечето поеми на санскрит са за „нелегална любов“.

Изневярата се преследва със закон и на други места – в 21 щата в САЩ, включително и в Ню Йорк, например. При проучване обаче става ясно, че повечето хора го намират за грешно, но не и за закононарушение. Шериатът също забранява прелюбодейството, в Тайван извънбрачните връзки се наказват с до една година затвор, криминализирани са и в Индонезия. През 2015 г. в Южна Корея бе въведен подобен закон. А в България изневярата е законна.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg