Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Прелюд към големия концерт на Веско Ешкенази

Бутиково изпълнение на цигуларя в балната зала на Двореца (снимки, видео)

Изпълнението на Веско Пантелеев Ешкенази в балната зала на Двореца бе подарък за стотина зрители. Снимка: Александър Богдан Томпсън - Прелюд към големия концерт на Веско Ешкенази

Изпълнението на Веско Пантелеев Ешкенази в балната зала на Двореца бе подарък за стотина зрители. Снимка: Александър Богдан Томпсън

Извънредно луксозно преживяване получиха стотина зрители в навечерието на Коледа – изпълнение на Веско Пантелеев Ешкенази и Людмил Ангелов в балната зала на Националната художествена галерия. Луксозно, защото музиканти от такава класа рядко може да се чуят извън концертните зали и то от толкова камерна публика, а атмосферата на царския дворец допълваше удоволствието. Събитието на 19 декември бе прелюдия към концерта на 17 март 2020-а в зала 1 на НДК, с който ще бъде отбелязана 50-годишнината на големия цигулар.

Вечерта започна като прием с чаша просеко, а преди бутиковото изпълнение публиката бе въведена в темата с необичайно начало – интервю с Веско Ешкенази. В ролята на водеща певицата Люси Дяковска върна музиканта в детските му години, в носталгията по пропуснатото и щастието от спечеленото заради музиката.

Веско Ешкенази, интервюиран от Люси Дяковска. Снимка: Александър Богдан Томпсън

В разговора бяха разкрити и някои детайли около предстоящия концерт в НДК. Един от тях е, че за пръв път на сцена заедно с Веско ще свирят заедно всички членове на семейството му – майка му Марта Пантелеева (виолистка), баща му Пантелей Пантелеев (кларинетист) и брат му Мартин Пантелеев (диригент и цигулар).

Последва изпълнение с пианиста Людмил Ангелов, с когото освен дългогодишното партньорство на сцената ги свързва и близко приятелство. Двамата изпълниха пиеси от съвместния си албум „Танго“, а на финала прозвуча „Libertango“ от Астор Пиацола заедно с Адриана Николова – Печенката, изпълнено за пръв път от тримата на живо.

На заден план – портретът, отпечатък от който получи всеки от присъстващите на концерта. Снимка: Александър Богдан Томпсън

Веско Ешкенази, Печенката и Людмил Ангелов. Снимка: Александър Богдан Томпсън

Подобни събития в тази зала не се случват често, а по царско време единствено аристокрацията е имала привилегията да се наслаждава на бутикови концерти. Колко се е променил животът и мястото на музиката в нашия живот в сравнение с онези години проличава, когато погледнеш балкончето под тавана на салона. Там някога е било мястото на музикантите по време на балове – далеч от истинския блясък, само негов фон – а днес те са център, повод и звезди на събитието.

Всичко в тази вечер бе подарък за зрителите, но на изпроводяк всеки от тях получи още нещо – принт на портрет на Веско Ешкенази, нарисуван от Силвия Богоева.

Снимка: Александър Богдан Томпсън

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg