Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Прелюд към (почти) финала на сезона

Концерт на Менделсон за двама цигулари и пианиста Евгени Божанов в Зала „България“

Евгени Божанов (горе вляво), Акико Суванаи (долу вляво) и Еманюел Чекнаворян. Снимки: Софийска филхармония - Прелюд към (почти) финала на сезона

Евгени Божанов (горе вляво), Акико Суванаи (долу вляво) и Еманюел Чекнаворян. Снимки: Софийска филхармония

Трима солисти с международна кариера ще излязат заедно на сцената на Зала „България“ за концерт, посветен на творчеството на Менделсон – Евгени Божанов, Акико Суванаи и Еманюел Чекнаворян. Концертът на 23 юни е предпоследното събитие в афиша на Софийската филхармония преди финала за сезон 2021/2022.

Цигуларите Еманюел Чекнаворян и Акико Суванаи и пианистът Евгени Божанов ще си партнират с Филхармонията за изпълнение на Концерт за цигулка, пиано и струнен оркестър в ре минор и Концерт за цигулка и оркестър в ми минор на Менделсон. Ще дирижира маестро Найден Тодоров.

Чекнаворян ще свири в София с инструмент на Антонио Страдивари, изработен през 1968 г. Австриец от ирано-арменски произход, той е един от най-популярните цигулари на новото време; той печели международно признание, след като получава наградата за най-добро изпълнение на Концерта за цигулка от Ян Сибелиус и е удостоен с втора награда на Международния конкурс на името на композитора през 2015 г. Концертира в „Музикферайн“, „Виена Концертхаус“, Бостънската симфонична зала и Музикалния център в Хелзинки. Като солист е музицирал със Симфоничния оркестър на Виенското радио, Оркестъра на Тоскана, Симфоничния оркестър на Финландското радио, Бостънския „Pops“ оркестър, Хелзинкската филхармония и Мюнхенския камерен оркестър.

Чекнаворян е носител на още множество награди, включително е признат и в по-популярни формати – участва в състезанието „Млади музиканти“ на „Евровизия“, излъчен в цяла Европа.

Акико Суванаи също концертира в големите градове на Европа, Северна Америка и Азия. Само на 18 японката покорява международния конкурс „Чайковски“, като с това става най-младият му лауреат. Това ѝ отваря десетки врати за кариера по света, по-късно печели още награди от престижни конкурси като „Паганини“ в Италия, Международния японски конкурс и Международния конкурс на кралица Елизабет в Белгия. Често си партнира с Марта Аргерич и през лятото на 2021 г. участват в празненствата по случай 80-годишнината на пианистката. Дълги години свири на „Страдивариус Делфин“ – цигулката на Яша Хайфец. Пред българската публика ще излезе с „Гуарнери дел Джезу“.

В София Акико ще си партнира с виртуозния пианист Евгени Божанов, който също е работил с Аргерич – той ѝ партнира при първия ѝ гастрол в София през 2021 г. – концерт, който заради ковида се предаваше единствено онлайн.

Кариерата на Евгени Божанов пред световната публика започва след спечелването на няколко конкурса, сред които „Святослав Рихтер“ в Москва, „Кралица Елизабет“ – Брюксел и „Ван Клайбърн“ – Тексас. Свирил е в „Музикферайн“ във Виена, „Suntory Hall“ в Токио. Изнася рецитали в Мюнхен, Есен, Аахен и Краков, както и в „Schubertiade Vilabertran“ (Испания), фондация „Гулбенкян“, Лисабон, и „Serate Musicali“ в Милано. Свири с Шведския радиооркестър в Стокхолм и симфоничния оркестър на Лахти.

Божанов е солист е на „Deutsches Symphonie Orchester“ – Берлин на турнето им в Япония и на Националния оркестър на RAI из Европа, свири още с Лондонския симфоничен оркестър, „Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino“ и Камерния оркестър на Баварското радио в Мюнхен.

Предстои само още един концерт за Филхармонията от сезон 2021/2022 – оперна гала на Франсиско Арайза и Мария Видович. След това музикантите излизат в „почти-почивка“, когато всички техни летни концерти се пренасят на открито.

Вижте още: РОЛАНДО ВИЙАЗОН С ОПЕРНА ГАЛА В БЪЛГАРИЯ 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах