Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Премахване или обозначаване на всички комунистически паметници предвижда проектозакон

Министерство на образованието трябва да въведе промени в учебния процес

Паметникът на съветската армия ще трябва да бъде преместен, ако проектозаконът влезе в сила. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков - Премахване или обозначаване на всички комунистически паметници предвижда проектозакон

Паметникът на съветската армия ще трябва да бъде преместен, ако проектозаконът влезе в сила. Снимка: Емил Георгиев/Площад Славейков

Премахване на всички паметници, символи, фотоси, лозунги, надписи и знаци, възхваляващи под някаква форма комунистическия режим предвижда Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, внесен днес в Народното събрание от група депутати от Демократична България, начело с Мартин Димитров.

Предлага се скулптурите, картините, снимките и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим, да бъдат предадени на културен институт, определен от Министерството на културата. Ако някои от тях не могат да бъдат преместени, или представляват паметник-костница, върху тях задължително трябва да се поставя указателна табела с текст:

„Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989, довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Демонтажът на комунистическите символи ще бъде ангажимент на държавните и общински институции, на чиято територия се намират.

Проектозаконът предвижда Министерство на образованието и науката да приведе учебния процес в съответствие с тези изисквания.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90