Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Премахват виртуално Паметника на съветската армия в София (снимки, видео)

След Альоша в призраци ще бъдат превърнати още съветски паметници в България, за да се върне историческата справедливост

Стопкадър от видеото с премахването на съветските войници от МОЧА - Премахват виртуално Паметника на съветската армия в София (снимки, видео)

Стопкадър от видеото с премахването на съветските войници от МОЧА

Паметникът на съветската армия и Паметникът на съветските летци в Бяла Слатина са следващите два „призрака“ от дигиталното начинание на френския артист Мич Брезунек. В рамките на своя проект, който има за цел да възстанови историческата истина за присъствието на съветските паметници в България, той превърна във виртуален призрак „Альоша“ в Пловдив. Днес се открива виртуалната изложба „Призракът е тук“, която преплита исторически факти и визуално изкуство. Тя ще бъде достъпна от днес, 28 септември, до 9 октомври 2022 г.

Сблъсъкът между бившата съветска доминация и настоящата визия на България за бъдещето е основното вдъхновение зад проекта. След Втората световна война страната е покрита със съветски военни паметници, посветени на Червената армия, която окупира страната. И до днес България остава разкъсана между миналото и настоящето и продължава да е домакин на 186 паметника на съветската армия. Във времена, когато подобни паметници из Източна Европа биват унищожавани, Мич Брезунек подтиква зрителите да помислят защо и как са издигнати тези паметници на първо място.

Паметникът на армията окупаторка в центъра на София е представен като разтапящ се метал след ядрен взрив. След стичането на лавата по постамента, от фигурите на върха му остават само две – онези, които на 9 септември получиха петна с цветовете на украинското знаме.

Подходът на Брезунек към всеки от обектите е различен. Паметникът на съветските летци край Бяла Слатина, поставен там, за да заглуши истинската история – как над града се сблъскват два съветски самолета, пилотирани от пияни летци, е преосмислен в дигитален вариант като счупване на купчина от бутилки, след които остава само една „перка“, както е местното популярно название на паметника.

Преобразеният паметник в Бяла Слатина. Илюстрация: Мич Брезунек

Освен паметниците в София, Пловдив и Бяла Слатина, на дигитално преобразяване ще бъдат подложени още монументи в Добрич, Шумен, Стара Загора, Русе, Варна, Кула, Бургас, Силистра, Плевен.

Брезунек работи в сътрудничество с проф. Евелина Келбечева – български историк и изследовател на комунистическото минало на страната. Тя е и автор на историческите текстове към изложбата, в които е представен основният контекст. За създаването на видеотворбите авторът си сътрудничи с 3D артиста Darky.

Избраният брой – общо 12 паметника – не е произволен. Дванайсет са звездите на знамето на Европейския съюз.

В центъра на изложбата е бъде 3D анимацията в почти реален размер, изобразяваща съветския паметник Альоша в Пловдив, както и още 3D произведения, пресъздаващи други паметници на Червената армия в България. Основният компонент на изложбата е триизмерна дигитална карта, която рамкира идеята на художника и обединява всички елементи. Картата представя метафорично двете „лица“ на България. От едната страна картата отразява стратегическите местоположения на съветските паметници и техните скрити послания. От другата си страна, с 12-те звезди на знамето на ЕС, поставени на същите места, картата отразява настоящето – членството на България в Съюза. Чрез обединяването на тези две противоречиви нагласи художникът дава възможност на публиката да размишлява върху миналото и настоящето.

Чрез проекта и изложбата Мич Брезунек ще разкрие нов културен символ, както европейски, така и международен – на истината, съчетаващ исторически факти, дигитално изкуство, реалност и измислица.

Призракът на Альоша в Пловдив. Илюстрация: Мич Брезунек

Дигиталният вид на паметника на съветската армия в Русе. Илюстрация: Мич Брезунек

Преобразеният паметник на съветската армия в Стара Загора. Илюстрация: Мич Брезунек

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg