Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Премиери и карикатури

Аз ще нарисувам по-хубава карикатура от Комарницки, каза Бойко Борисов

Карикатура: Христо Комарницки. Кадър: Би Ти Ви - Премиери и карикатури

Карикатура: Христо Комарницки. Кадър: Би Ти Ви

Сред разговори за посещението на Бойко Борисов в Турция, президентски битки, ретрограден Меркурий и горски пожари, при гостуването на министър-председателя в сутрешния блок на Би Ти Ви място намери и една от последните карикатури на Христо Комарницки. Изображението, което показва как Реджеп Тайип Ердоган хлопа на портата на Европейския съюз чрез мандало с лика на Борисов, видимо раздразни премиера… и доведе дори до една от неговите гаранции.

Още преди да види рисунката – когато му беше съобщено, че ще бъде показана – министър-председателят обясни:

„Той (бел. ред. – Комарницки) си вади заплатата 15 години с мене, така че би трябвало накрая да ми напише една благодарност: „Благодаря, че толкова пари изкарах и ми мина кариерата всеки ден с тебе да се занимавам.“

След като видя карикатурата, Борисов изглежда се раздразни, но коментира сдържано:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Разбирам обидата, разбирам… Не искам… Историята един ден ще обясни кой кой е. Но след като ние ще цитираме само такива, безсмислено е да ви обяснявам. Аз бих погледнал какво пише във Франкфурт, в най-тиражираните вестници в света…“

Разбирам обидата, разбирам... Не искам... Историята един ден ще обясни за кой кой е, каза Бойко Борисов.

Разбирам обидата, разбирам… Не искам… Историята един ден ще обясни кой кой е, каза Бойко Борисов.

Борисов сподели, че би „се радвал“ журналистите да направят анализ на това какво са казали след срещите си с него австрийският, немският канцлер, как са променили позицията си за Турция, как трябва да се търси решение. И заключи:

„Вие ми четете и ми показвате на екрана двайсет минути [някой] какво написал или нарисувал… Аз ще нарисувам по-хубава карикатура. Гарантирам.“

Това не е първото публично пререкание на Бойко Борисов с художници. Случвало се е в телевизионни студиа премиерът да повдига въпроса как точно го рисуват родните карикатуристи – а онова, което най-силно го е подразнило, е, че го изобразяват пълен.

В средата на април видеокарикатура на Чавдар Николов, осмиваща премиера и свързваща го със свинските опашки на патрулите за бежанци по границата, бе свалена от всички сайтове в медийната група на Нова телевизия (включително Vbox7) – заедно с всичките му останали работи там.

След като часове наред от медията нямаше официална позиция за случилото се, към края на работния ден оттам обявиха, че не ставало дума за цензура, а за изтекъл договор на художника.

По-късно карикатурите бяха възстановени – малко след като Борисов обяви изтриването на видеото като удар от Нова тв лично срещу него.

Вижте още: ЧАВДАР НИКОЛОВ ЗА ПРЕМИЕРА: КАЗА ЗА НОВИЯ МИ ДОГОВОР, ЧАКАМ ИНСТРУКЦИИ ЗА КАРИКАТУРА

Чавдар Николов разкри пред „Площад Славейков“ по-късно, че окончателно е прекратил отношенията си с Нова. Тогава той обясни, че коментарите на премиера за заплатата му и несъществуващия нов договор с телевизията са го възмутили, но не е видял подобно възмущение у ръководството на медията, както е очаквал.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах