Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Преображението на село Долен с амфитеатър

Фестивалната сцена е вдъхновена от скици на Леонардо да Винчи

 - Преображението на село Долен с амфитеатър

Преображение – 6 август – ще бъде почетен в Долен, община Сатовча, с преображение. Селото се сдобива с амфитеатър, изграден от естествени материали – камък, дърво, глина… Новата арена е нужна за арт фестивала „Трансфигурейшън“ (6-9 август), но терен за изкуство ще предоставят и мнозина жители на селото, които ще отворят имотите си за лекции, ателиета и работилници.

Новата сцена е необходима за изпълненията на етно формациите „Исихия“ и Бalkansky с Теодосий Спасов. За „Исихия“, които се събират специално за фестивала, това ще бъде първи концерт след 10 години раздяла. Концертите в Амфитеатъра продължават 3 дни и събират на едно място елитни имена в родната и чуждестранна уърлд/етно/ембиънт сцена: родните Smallman, унгарците The Moon and the Nightspirit и гърците Villagers of Ioannina City на 7 август, Irfan и „Кайно Йесно Слонце“ с премиери на нови албуми на 8 август и турците Baba Zula, които излизат пред публиката след тях. С прожекция във full HD формат на пълнометражния документален филм „Това е България“ Амфитеатърът ще се превърне в киноекран под звездите в заключителната вечер на фестивала – 9 август.

transfiguration-pr-20-a

Съоръжението е изградено от естествени материали.

transfiguration-pr-21-a

Амфитеатърът е проектиран от архитект Николай Маринов.

Амфитеатралната сцена е специално създадена за форума и заема централно място в концепцията за фестивал-произведение на изкуството. Фестивалните структури, разположени в землището на Долен, са изградени изцяло от натурални материали, за да бъдат в хармония с архитектурната цялост на историческия резерват. Футуристичният дизайн на Амфитеатъра е проектиран от архитект Николай Маринов. В съоръжението са заложени конструктивни елементи от прочутите архитектурни скици на Леонардо да Винчи.

Амфитеатърът е в съчетание с естествения декор на селото.

Амфитеатърът е в съчетание с естествения декор на селото.

Фестивалният комплекс включва и Кръгла сцена, изградена от дърво (проект на Стефан Парисов), на която в малките часове на нощта след края на програмата в Амфитеатъра публиката ще види любопитни електронни и акустични проекти – Kliment, The Third Man, Vataff Project, The Science, MyTrip, Maica-Ra и др.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Представяне на разнородни проявления на съвременното изкуството е една от основните цели на организаторите на фестивала „Трансфигурейшън“. Жителите на село Долен ще отварят къщите, дворовете и плевните си за лекции, презентации, ателиета по традиционни занаяти – керамика, коване, тъкане, и творчески работилници, в които посетителите на фестивала могат да вземат участие в изработването на нови музикални инструменти (Албена Баева и Рене Беекман), роботика (Роботев), основи на звука (Иван Шопов и Атанас Динчев от „Мелформатор“), ръчен ситопечат (Brave Moustache) и др.

В четирите фестивални дни калдъръмените улички и каменни зидове се превръщат в изложбено пространство за 24 ротационни изложби – творби на фотографа Ивайло Петров, изложба в памет на Кольо Карамфилов, събрани от АСЕМ архивни кадри от селото, скици от проучванията и дейностите от подготвителните лагери за фестивала.

В паузите между фестивалните вечери посетителите могат да се отдадат на турове с велосипеди и коне, панорамна гледка от балон с горещ въздух, информативни обиколки на селото на два езика, почивка в зоната с хамачена градина и книжни щандове. За деца са предвидени занимания по каба гайда и игри от „Бъдеще сега“.

Всички закупили билети за фестивала ще могат да ползват индивидуално място за паркинг и палатка срещу представяне на идентификационния си номер, получен по имейл след регистрация на сайта на събитието.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах