Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Преподаватели от Оксфорд бойкотират колеж заради статуя на „бялото превъзходство“

Академиците дават отпор след отказа на ръководството да махне паметник на Сесил Роудс

Сесил Роудс е благодетел на колежа, но критиците му го възприемат като символ на бялото превъзходство. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Преподаватели от Оксфорд бойкотират колеж заради статуя на „бялото превъзходство“

Сесил Роудс е благодетел на колежа, но критиците му го възприемат като символ на бялото превъзходство. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорът за колониалното наследство на Великобритания и прочитът на историята в съвремието се задълбочава – над 150 преподаватели от Оксфордския университет отказаха да преподават в колежа „Ориъл“ след като от институцията решиха да не премахват статуята на империалиста Сесил Роудс. Изявлението за бойкота на колежа е било публикувано във вътрешната комуникационна система на „Оксфорд“ и е придружено с подписите на служителите в университета, пише „Арт Нюзпейпър“.

„Изправени пред инатливата привързаност на „Ориъл“ към статуя в прослава на колониализма и богатството, натрупано за колежа, ние смятаме, че нямаме друг избор, освен да оттеглим усилията си и да прекратим сътрудничеството си с него“, се казва в изявлението, цитирано от „Дейли Телеграф“.

Академиците, поставили подписи под текста, ще отказват допълнителни уроци на възпитаниците на „Ориъл“, но все пак ще продължат да ги обучават по програмата, отбелязва „Гардиън“. Те няма да се ангажират с кандидатстудентски интервюта, нито ще участват в академични събития, спонсорирани от колежа.

Миналия месец „Ориъл“ възмути студенти и преподаватели с отказа си да започне процедура по преместването на статуята на Сесил Роудс и се позова на доклад от независима комисия, който вместо това препоръчва поставянето на монумента в подходящ контекст. Над 350 академици са изказали писмено негодуванието си.

Това, което най-много възмущава протестиращите, е „неприемливият“ отказ на колежа да предприеме каквито и да е действия.

„Ако колежът монтира табела, обясняваща кой е Сесил Роудс, всичко ще бъде наред – коментира Робърт Гилдеа, професор по модерна история в Оксфордския университет. – Ако окачат плакат на врата му в обедната почивка с надпис „Съжаляваме“, пак всичко ще бъде наред.

Бойкотът на университета не се отнася за абитуриентите, уточнява той пред „Арт Нюзпейпър“, нито спира учащите да посещават класове и лекции към университета. Според други преподаватели в университета обаче, подходът е грешен.

„Имайте милост и оставете учениците настрана, особено в година като тази“, пише в Туитър Джон Тасиулас, професор по етика и философия.

Други изразяват разочарование, че колегите им са решили да ощетят ученици за грешките на институцията.

Кампанията за премахването на статуята на Роудс започва още през 2015 г., но получи нов тласък през лятото на 2020 г., когато демонстранти от „Животът на чернокожите има значение“ атакуваха няколко проблемни статуи в Америка и Великобритания. Сесил Роудс, политик от XIX в., поддръжник на апартейда в Южна Африка и натрупал състояние от добив на диаманти, е символ на бялото превъзходство, твърдят активистите от движението. Същата година в Бристъл събориха монумент на робовладелеца Едуард Колстън, в различни градове в страната вандализираха със спрей няколко други паметници, сред които на Уинстън Чърчил и кралица Виктория. Събарянето на статуята на Колстън породи широк дебат не само в страната, но и в Европа, за наследството на колониализма и за паметниците, оставени на централни площади и улици без контекст.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90