Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Преподаватели от СУ: Войната срещу Украйна е война срещу Европа

Декларация срещу инвазията в Украйна

Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Снимка: Площад Славейков - Преподаватели от СУ: Войната срещу Украйна е война срещу Европа

Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Снимка: Площад Славейков

Декларация срещу инвазията в Украйна подписват преподаватели и служители в Софийския университет. В нея се казва, че няма и не може да има оправдание за война, която разрушава украинските градове и отнема живота на невинни граждани.

Отговорността за това престъпно деяние е на президента на Руската федерация, се казва в декларацията, която продължава да събира подписи. Преподавателите от СУ призовават и колегите си от други университети да се включат към нея.

Ето пълния ѝ текст:

„Ние, преподавателите и служителите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, категорично осъждаме бруталната военна агресия на диктаторския режим на Владимир Путин срещу суверенна Украйна и украинския народ.

Няма и не може да има никакво оправдание за тази война, която вече разрушава украинските градове и отнема живота на невинни граждани: мъже, жени и деца.

Войната, започната от президента на Руската федерация – защото той носи цялата отговорност за това престъпно деяние – е предизвикателство срещу основните политически принципи и морални ценности на съвременна Европа. Войната срещу Украйна е война срещу Европа и всичко, което европейските общества и държави постигнаха след края на Втората световна война, за да няма никога повече унищожение на нашия континент.

Обръщаме се към нашите колеги от украинските университети и изразяваме безрезервна подкрепа и солидарност с тях и техните семейства в тези ужасни дни. Истинското знание и дълбокото разбиране на цялата сложност на културата и историята на един народ е най-силната противоотрова срещу шовинизма, изповядван от диктатори като Путин.

Солидарни сме и с колегите ни от руските университети, които проявяват смелост да заклеймят престъпната война на Кремълския режим срещу суверенна държава, избрала да принадлежи към европейските демокрации.

Вярваме, че никой не може да сломи един народ, който защитава собствената си родина и не желае нищо друго, освен сам да определя съдбините си. Лъжата и насилието не могат да победят и никога не са побеждавали.

N.B. Призоваваме колегите от всички университети в България да се присъединят към тази декларация и да я разпространят в своите университети“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg