Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Препроектират Българския Лувър 

Министерството на културата плаща 65 хиляди лева за преработка на проекта на вече действащия музей

Националната галерия „Квадрат 500“ бе открита през месец май 2015-а, въпреки че работата по южното крило на сградата още не бе започнала. - Препроектират Българския Лувър 

Националната галерия „Квадрат 500“ бе открита през месец май 2015-а, въпреки че работата по южното крило на сградата още не бе започнала.

Мистериозни дейности се случват тези дни около Квадрат 500, или Българския Лувър, както стана популярна Националната галерия. Ето фактите: Министерството на културата възлага с договор от 10 февруари „Преработка на инвестиционния проект за обект „Национален музеен комплекс – Юг, сгради по улица „Оборище“, кв. 500, м. Центъра – зона А7 по плана на гр. София“. От документите, с които разполагаме, се вижда, че 10 дни по-рано, на 1 февруари 2016 г. е сключен договор за архитектурно проектиране с „Янко Апостолов Архитекти“ ООД на стойност 64 995 лева без ДДС. 

Казано по-простичко – министерството възлага на арх. Апостолов – същия, който през 2011-а спечели конкурса за проект за БГ Лувъра, да направи промени в собствения си одобрен единодушно от журито и заплатен проект, срещу още 65 000 лв. Междувременно музеят вече е открит, макар и без да е довършено южното му крило.

Възникват поне четири въпроса, които се опитахме да зададем на проектанта и в министерството:

1. Какво налага препроектирането на вече приетия обект?

2. Какъв е смисълът от конкурс и жури, ако след това министерството може самолично да възлага промени по спечелилия проект?

3. Какви промени да очакваме във фунциониращата сграда?

4. Законен ли е  вече сключеният договор, след като в сайта на Камарата на архитектите в България срещу името на арх. Янко Апостолов пише „Проектантска правоспособност: Отложено право на ПП“, като „ПП“ означава проектантска правоспособност. 

Проектът на архитект Янко Станоев

Проектът на архитект Янко Апостолов

На телефонния номер, с който разполагаме, вместо архитект Апостолов отговори човек, който се представи като архитект Николай Борисов, негов колега – и ни обясни, че Апостолов е в чужбина, защото не живее в България. На въпроса ни за отложените му права за проектиране, Борисов обясни първо, че това не е толкова важно и предположи, че информацията в сайта не е актуализирана. Когато се поинтересувахме какво налага препроектирането, архитектът ни посъветва да търсим информация от възложителя – тоест от Министерството на културата.

Изображение на проекта за вътрешен двор на Квадрат 500. В отражението се вижда първоначалният проект на Янко Апостолов за южното крило на сградата.

Изображение на проекта за вътрешен двор на Квадрат 500. В отражението се вижда първоначалният вид на проекта на Янко Апостолов за южното крило на сградата.

„Площад Славейков“ отправи въпросите към възложителя, отговори ни Радка Петрова, директор на Дирекция „Връзки с обществеността“. Г-жа Петрова обясни, че като възложител имат право да поискат преработка на проекта, а са го поискали, за да не се събаря южното крило, а само да се преустрои. Договорът бил сключен от тях с юридическо лице.

Тези отговори пораждат нови въпроси: Защо все пак не трябва да се събаря южното крило – нали така е било по проекта, одобрен от журито? Какво налага промените в приетия проект? Парите ли свършиха или нещо друго? Чакаме отговорите.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg