Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пресата в Лондон: Нашият свят е твърде нищожен за Панагюрското съкровище

Възхитени отзиви за гастрола на тракийското злато в Британския музей, звезда в изложбата „Лукс и власт: От Персия до Гърция“

Осемте ритона и фиалата от Панагюрското златно съкровище. Снимка: Тодор Димитров/Национален исторически музей - Пресата в Лондон: Нашият свят е твърде нищожен за Панагюрското съкровище

Осемте ритона и фиалата от Панагюрското златно съкровище. Снимка: Тодор Димитров/Национален исторически музей

Панагюрското златно съкровище е звездата на изложбата „Лукс и власт: От Персия до Гърция“, подредена в Британския музей в Лондон, пише „Телеграф“. Деветте златни съда от колекцията на Националния исторически музей в София заминаха за британската столица преди месец, за да бъдат поставени в центъра на експозицията с впечатляващи артефакти от V в. пр. Хр., еманация на охолството, съпътствало властта в Древна Гърция и Персия.

Златното съкровище, намерено от трима братя през 1949 г., се споменава с възторг в почти всеки от отзивите на критиците за експозицията с около 160 артефакта. Откриването на изложбата бе на 3 май, когато специални гости бяха вицепрезидентката Илияна Йотова и служебният министър на културата Найден Тодоров.

Тракийските ритони са определени като „сърцевината на елинските наслади“, дори и несъобразително поставени сред декорите на „кичозно натруфен гръцки ресторант“, отбеляза арт критикът Джонатан Джоунс в „Гардиън“.

Вижте още: ПАНАГЮРСКОТО СЪКРОВИЩЕ СРЕД ДЕКОРИТЕ НА „КИЧОЗНО НАТРУФЕН ГРЪЦКИ РЕСТОРАНТ“

Британският „Телеграф“ разказва историята на атински благородник, завърнал се от своя дипломатическа мисия в чужбина с двойка пауни – може би подарък от персийски владетел. Малцина в Атина са виждали подобни екзотични птици и градът бързо е обхванат от „паунова мания“, а птиците се превръщат в символ на богатството. След това изданието коментира Панагюрското златно съкровище, което „смесва гръцки, персийски и местни стилове, но за съвременното око се отличава най-вече със своя ослепителен блясък“.

„Това е най-пауновата посуда, която някога ще имаше шанса да видите“, завършва отзива „Телеграф“.

В тази изложба, ако нещо блести, то почти без съмнение е злато, пише „Таймс“. Изданието представя кратка история за откриването на тракийските находки и изтъква с възхита ритоните с глави на овен и на елен, на които майсторски са пресъздадени къдриците на руното и елегантната гладкост на еленската кожа.

По-детайлно деветте съда са описани в „Ивнинг Стандарт“, като изданието също е избрало да разкаже историята със случайното намиране на съкровището в България, „тази велика пресечна точка между Европа и Азия“.

„Нашият свят изглежда твърде нищожен, за да ги побере“, пише „Ивнинг Стандарт“ за Панагюрското съкровище.

Изданието „Татлър“ е избрало тъкмо Панагюрското съкровище за водеща снимка на отзива си за изложбата, а в шест други кадъра са представени съдовете, които редакцията е намерила за най-впечатляващи.

„Блестящо в самостоятелна витрина е Панагюрското съкровище от България. Заето на музея за изложбата, това е ювелирна колекция от златни съдове, кралски церемониален сервиз на тракийския крал Севт III“, гласи описанието.

Изложбата „Лукс и власт: От Персия до Гърция“ може да бъде разгледана в Британския музей до 13 август.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС