Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пресъздават „Аида“ на Дзефирели на „Варненско лято“

Александрина Пендачанска и Кирил Манолов - семейство Макбет на музикалния форум

Знаменитият режисьор Франко Дзефирели почина на 15 юни 2019 г. на 96-годишна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пресъздават „Аида“ на Дзефирели на „Варненско лято“

Знаменитият режисьор Франко Дзефирели почина на 15 юни 2019 г. на 96-годишна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спектакълът на Франко Дзефирели по „Аида“ от Верди ще бъде пресъздаден в детайли за откриването на фестивала „Варненско лято“. Заглавието ще има две премиерни дати – 18 и 20 юни. От тази година музикалният форум се сдобива с нов модул – „Опера в Летния театър“.

Тенорът Камен Чанев, участвал в „Аида“ на „Арена ди Верона“, се завръща за ролята си на Радамес на 20 юни, а на сцената в морската столица ще му партнират Габриела Георгиева като Аида и Даниела Дякова като Амнерис. На 18 юни Радамес ще бъде Валерий Георгиев.

Консултант на спектакъла е Давиде ла Болита, който ще следи за детайлите при изпълнението – от декорите до грим и прически. Диригент на постановката на 18 юни е маестра Джанна Фратта, за втората дата е ангажиран Светослав Борисов, доскорошен главен диригент на музикалния форум, който сега работи в Германия.

Във Варна ще бъде представена и операта „Кармен“ от Бизе, постановка на Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет. Със същото заглавие институцията гастролира успешно в Япония миналата година. Спектакълът ще бъде показан на 16 юли, а в главната роля за първи път у нас ще видим нашумялото румънското мецосопрано Фиорентина Соаре, една от най-търсените оперни певици от последните две години. С нея ще пеят варненецът Иван Момиров в ролята на Дон Хосе и италианското сопрано Елена Росси в образа на Микаела.

Внимание в програмата привлича и „Макбет“ от Верди, където Александрина Пендачанска и Кирил Манолов ще бъдат семейство Макбет. Спектакълът е на 11 август. Режисьор е Деян Прошев, диригент – Бисера Чадловска. Спектакълът е в колаборация между Варненската опера и Националната опера и балет на Северна Македония.

Акцент в програмата на „Варненско льто“ е мюзикълът. Бродуейското заглавие „Чаплин“ на композитора Крис Къртис и либретиста Томас Михън ще се играе на 30 юни и 12 август. Историята проследява пътя на големия актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. По българската версия работят режисьорът Борис Панкин и диригентът Страцимир Павлов. В ролята на Чаплин влиза Мариан Бачев, в момента тече кастинг за останалите персонажи.

На 14 август във Варна ще се играе „Парижката Света Богородица“, мюзикъл от Рикардо Кочанте. Режисьор е Петко Бонев, диригент – Страцимир Павлов. Автор на адаптацията и оркестрацията на мюзикъла е композиторът и диригент Данко Йорданов.

Организаторите анонсират и два балетни спектакъла – гала със световно познати артисти е планирана за 6 юли с режисьор Сергей Бобров, заслужил артист на Русия и главен балетмайстор на Варненската опера. Дни по късно, на 11 юли, той ще представи прочита си на Прокофиевите „Ромео и Жулиета“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg