Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Преснимат „Котките“ заради негодуванието на зрителите

Том Хупър се съобразява с коментарите на възмущение от кръстоската между котки и хора

Тейлър Суифт в „Котките“ - Преснимат „Котките“ заради негодуванието на зрителите

Тейлър Суифт в „Котките“

Режисьорът Том Хупър обяви, че е променил филма „Котките“ по едноименния мюзикъл заради коментарите на зрителите към трейлъра, пуснат преди 4 месеца, съобщава „Таймс“.

„В известен смисъл може да наречем зрителската реакция безумна, но според мен може да си вземем урок от това“, казва Хупър.

Всъщност, възраженията на зрителите не са художествени или естетически. В коментарите в Ютюб те изразяват негодуванието си от кръстоската между котки и хора – и особено от факта, че котешките тела са с твърде изразена човешка сексуалност, а човешките лица към тях задълбочават странното еротично усещане.

„Котките“ е един от най-дълго играните на Бродуей мюзикъли, написан през 1981 г. от Андрю Лойд Уебър по либрето на Томас Елиът. Постановките по цял свят се играят както в самото начало – с котешки костюми, които придават специфика на образите. Това е позната и трайна формула за поставяне на мюзикъла, която Том Хупър е спазил. Киното обаче позволява по-висока достоверност, благодарение на специалните ефекти. Така телата на изпълнителите, сред които са Тайлър Суифт, Идрис Елба, Джуди Денч и Иън Маккелън, всъщност са компютърно генерирани котешки тела – с животински и антропоморфни белези едновременно. Това определено смутило зрителите и някои от тях дори са призовали филмът да бъде изгорен.

„Дали Бог живее на небето, защото го е страх от това, което е създал?“;

„Ужасяващо. Бих могъл да приема телата, ако не им бяха сложили тези ужасни човешки лица отгоре. По-добре да си бяха котки“;

„Не харесвам тези компютърни ефекти. Част от очарованието на шоуто бяха хиперреалистичните костюми и грим. Хората се преструваха на обикновени котки, не на котки от Джурасик парк.“

Това са много малка част от коментарите под трейлъра на филмовия мюзикъл. Става дума за реакциите на поколение, което не търпи предизвикателства към въображението, твърдят защитниците на Том Хупър. Вероятно зрителите, които са против тази екранна интерпретация, никога не са виждали спектакъла на сцена. Все пак заради риска от провал в киносалоните, Том Хупър е променил някои неща, съобразявайки се изискванията на публиката.

Премиерната дата на филма е 20 декември 2019 г. Сред изпълнителните му продуценти са самият Андрю Лойд Уебър и Стивън Спилбърг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС