Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Превърнаха в чалга и борбата срещу чалгата

Проектът на Бояна Венцеславова „Високи сини планини...“, който изобличава чалгата, бе представен под формата на чалга експеримент в „Шоуто на Слави“.  - Превърнаха в чалга и борбата срещу чалгата

Проектът на Бояна Венцеславова „Високи сини планини...“, който изобличава чалгата, бе представен под формата на чалга експеримент в „Шоуто на Слави“.

Поетичен рецитал на текстове от чалга песни направи „Шоуто на Слави“ – и така копира идеята на произведението „Високи сини планини, реки и златни долини“ на Бояна Венцеславова, представено в края на 2017-а в Софийска художествена галерия в изложбата „Разместване на пластовете“.

„Високи сини планини…“ е проект, който ни кара да погледнем с нови очи към всепобедната чалга, в която живеем, като поставя в необичаен контекст текстовете на песни на попфолка. Вместо обичайните силиконови красавици, които извиват гласове по ориенталски маниер в лъскава обстановка, Венцеславова е заснела млади хора да рецитират текстовете на чалга песни на фона на занемарени градски пейзажи – обичайната среда, в която живеем. Заменила е илюзията с реалността и последствията от чалгата върху културата на младите хора в България.

Един от текстовете, рецитирани от тийнейджърите във видеото, бе песента на Слави Трифонов „Едно ферари с цвят червен“. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Вижте още: ВИСОКИ СИНИ ПЛАНИНИ… И РУСИ МАЦКИ ПОКРАЙ МЕН

Но не плагиатството в случая е проблемът – а изопачаването на смисъла. Тъкмо чалга изпълнители като Слави Трифонов изобличава проектът на Бояна Венцеславова. Копирайки идеята ѝ, на практика шоуто показа как от всяко художествено произведение може да бъде направена чалга. Това започна още в „Ку-ку“ с превръщането на детски песнички в чалга, продължи с „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“ с чалга възрожденските песни и вулгарните комедийни скечове, а накрая и в политиката.

Слави Трифонов може да превърне в чалга и борбата срещу чалгата!

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах