Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

През 9 земи, на границата между реално и фантастично, в Старозагорските минерални бани

Фестивал за феновете на фентъзито, научната фантастика, игрите и други бягства от реалността

Сред участниците на фестивала „През 9 земи“ ще бъде историкът Манол Глишев. На снимката той е в ролята на ариански свещеник от четвърти век в сцена от историческа реконструкция през септември 2022 г. на Западната порта на Сердика. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София - През 9 земи, на границата между реално и фантастично, в Старозагорските минерални бани

Сред участниците на фестивала „През 9 земи“ ще бъде историкът Манол Глишев. На снимката той е в ролята на ариански свещеник от четвърти век в сцена от историческа реконструкция през септември 2022 г. на Западната порта на Сердика. Снимка: Иван Шишиев/Етюд-и-те на София

Почитателите на фантастиката се събират „През 9 земи“, както е наречен фантастичният фестивал, който тази година ще постави темата за граничните територии – реални и измислени. Събитието с фокус върху фантастичните теми, игрите, професионалните и любителски творчески занимания ще се проведе от 28 април до 1 май край Стара Загора.

Фантастичното бягство от ежедневието и града се случва на територията на почивната станция на Мини Марица-изток, намираща се в курорта Старозагорски минерални бани. Обичайно, фестивалът събира гости от цялата страна за програма с лекции и дискусии, свързани с фантастичните изкуства, творческата дейност, настолните, компютърните и ролевите игри, странните хобита и научнопопулярните теми. Предвидени са срещи на автори с читатели, на познати и непознати професионални фенове и на класически и актуални теми. Паралелно с това посетителите може да измерят уменията си в ролевите игри със сродни души.

Централна тема на предстоящото издание са „Пределите неясни“ – граничните състояния, граничните стойности и граничните случаи. Темата ще бъде разгледана през всички приказни, научнофантастични, реални и конструирани измерения, съобщават организаторите. Целта им е да се обхванат възможно най-много от различните жанрове и формати, а желаещите ще имат възможността да обсъждат пределите сами (в работилници) и да изследват непознатите гранични области в някоя от ролевите игри в рамките на фестивала.

Вече започна и поетапното обявяване на програмата – участие в „През 9 земи“ ще има Манол Глишев, автор на стихосбирките „Машина от думи“, „Проект за прекрасен живот“, „Извънсезонни наблюдения“ и „Зибелингски хроники“. Той ще говори на тема „Граници и гранични зони в Толкиновия свят: Морето, реките, празните земи“ от пиедестала на „любител на средновековната литература и Средната земя“, както сам се определя.

Цветина Цолова – автор на сборника с разкази „Нулева година“ и романите „Да спасиш Сън“ и „Случаят с третата сила“, ще говори за вълнението и мотивацията, съпътстващи началото на всеки нов писателски проект, но и ще обърне внимание на реалистичното изграждане на персонажи, светостроене, сюжет, структура и изказ. В рамките на тази лекция Цолова ще сподели писателския си опит и ще даде съвети за справянето с привидно невъзможни проекти.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС