Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

През лятото: статуя без глава. Сега: глава без статуя (видео)

Каменен портрет на римлянка откриха археолози под зид в античния град Хераклея Синтика край Рупите

Д-р Людмил Вагалински с главата на анонимната антична дама, открита на територията на Хераклея Синтика. Снимки: Стопадър - През лятото: статуя без глава. Сега: глава без статуя (видео)

Д-р Людмил Вагалински с главата на анонимната антична дама, открита на територията на Хераклея Синтика. Снимки: Стопадър

Глава на римлянка бе открита при разкопки в античния град Хераклея Синкита край с. Рупите, Петричко. Находката бе заснета на видео, разпространено във Фейсбук в групата „Archaeologia Bulgarica“. Откритието е на екип от учени, начело с доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей към БАН.

През август археолозите се натъкнаха на статуя без глава на обекта, а сега намериха глава без статуя. Тялото е на мъж, а главата – на жена. Намерена е под зид.

„Главата е идеално запазена – коментира д-р Вагалински. – Двете с тялото не са от едно и също време.“ 

По думите на археолога, прическата на римлянката е от типа „мелон фризура“ – „имитира пъпеш“, популярна през римската императорска епоха.

Находката предстои да бъде почистена, след което учените ще я датират и ще дадат повече детайли.

Преди два дни археолозите откриха на обекта женски аксесоари за коса – игли, служили през античността да се придържа кок. Едно от украшенията е със златна апликация.

Вижте още: КОЙ Е РИМЛЯНИНЪТ ОТ СТАТУЯТА БЕЗ ГЛАВА КРАЙ РУПИТЕ?

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС