Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Президентът на „Чети с мен“: Да запретнем ръкави и да поправим каруцата (снимки)

Стотици се събраха пред Народния театър с любими книги в ръце, Росен Плевнелиев напомни приказката за неволята

Президентът Росен Плевнелиев е патрон на инициативата „Чети с мен“. Снимки: Румен Добрев - Президентът на „Чети с мен“: Да запретнем ръкави и да поправим каруцата (снимки)

Президентът Росен Плевнелиев е патрон на инициативата „Чети с мен“. Снимки: Румен Добрев

„Чети с мен“ е факт за втора поредна година. Стотици хора от всякакви възрасти се събраха в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ да почетат заедно любимите си книги. По време на официалното откриване патронът на събитието, президентът Росен Плевнелиев прочете българската народна приказка за неволята, а след това и очерта извода от нея – всеки гражданин и всеки народ може да запретне ръкави и да си поправи каруцата.

„Приказката помага да не се взимаме насериозно“, каза пред журналисти преди да излезе на сцената държавният глава. А в това време тълпи деца прииждаха пред шатрата на събитието с книги в ръце и се спираха пред импровизираните щандове на български читалища.

„Чета много с малкото си дете“, каза президентът.

„Чета много с малкото си дете“, каза президентът.

„Лично аз, поради това, че моето дете е още малко, чета много с него и съм много впечатлен от богатия избор на българската литература, включително и по отношение на приказките. Можем да се поучим от тях, имаме изключително богата история, ние сме народ, който е дал много на света, дадохме кирилицата на милиони хора по целия свят. Българските приказки идват от дълбините на българския народ“, обясни Плевнелиев.

Инициативата продължава до 17 часа в събота.

Инициативата продължава до 17 часа в събота.

От 10 сутринта до 17 часа столичани и гостите на града могат да разтворят новата си любима книга в приятната събота сред зеленината на градинката пред Театъра – и освен на думите, да се порадват и на смеха на играещите си наоколо деца, да поприказват с приятели, да изпият по кафе или ледена бира. Но, разбира се, и най-важното – да почетат.

А какво избраха да представят в началото на „Чети с мен“ политиците и известните лица на откриването? Спортният министър Красен Кралев, закъсняващ за друго събитие, бе сред първите изявили се – с откъс от новия роман на Людмила Филипова, посветен на българската азбука. Вицепремиерът Меглена Кунева пък си спомни за любимия си Валери Петров със стихотворението „Добрата книга“.

Актьорът Владимир Карамазов прочете края на разказ от Константин Паустовски и апелира: „Четете и учете децата си да четат“, неподражаемата Татяна Лолова изрецитира стихотворението „Език свещен“ на Иван Вазов, а Ани Пападополу се спря на приказка на Леда Милева. Още в началото, веднага след президента Плевнелиев, публиката бе трогната от незрящата Ваня Димитрова, която прочете от книга на браиловата азбука откъс от „Под игото“.

Актьорите Владимир Карамазов и Ана Пападопулу

Актьорите Владимир Карамазов и Ана Пападопулу

Сред четящите бяха още директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, директорът на Националната библиотека проф. Боряна Христова, зам.-кметът на София Тодор Чобанов, гимнастикът Йордан Йовчев, актрисата Силвия Лулчева, певецът Рафи, Стоян Алексиев, синът на Елин Пелин Боян Иванов, председателят на БАИТ Петър Иванов и др.

Почти през целия ден пък всеки желаещ ще може да прочете под шатрата на „Чети с мен“ част от предпочитано литературно произведение. И да не го сподели с всички обаче, може просто да се отпусне на някоя от пейките в един от любимите градски паркове на София и да се наслади на красотата на книгата.

Незрящата Ваня Димитрова чете откъс от „Под игото“.

Незрящата Ваня Димитрова чете откъс от „Под игото“.

 

unnamed (4)

Синоптикът на Би Ти Ви Емил Чолаков се снима с млади свои почитатели и читатели.

unnamed (6)

Мартин Стоянов, съветникът по културата на президента (вляво), и зам.-кметът на София Тодор Чобанов

unnamed

Татяна Лолова

unnamed (11)

unnamed (10)

unnamed (14)

unnamed (2)

Антон Хекимян

5

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg