POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Президентът на Лувъра: Не работим с частни колекции

В Париж ще бъдат показани само антики от българските държавни музеи

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра  Жан-Люк Мартинез подписаха договор за нашата изложба в най-големия френски музей през април 2015 г. - Президентът на Лувъра: Не работим с частни колекции

Министърът на културата Вежди Рашидов и президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез подписаха договор за нашата изложба в най-големия френски музей през април 2015 г.

Д-р Жан-Люк Мартинез, президент на Лувъра, заявява, че както техният, така и останалите държавни музеи във Франция, не работи с частни колекции. По тази причина изложбата на тракийските съкровища, която ще бъде открита в Париж на 15 април 2015 г., ще включва само експонати от българските държавни музеи.

Това гласи съобщение от Министерството на културата до българските медии. В интервю за „Площад Славейков“ Кирил Христосков, директор на Фондация „Тракия“, която се грижи за колекцията на Васил Божков, изразява недоумение от липсата на образци от частните сбирки на антики в експозицията, която ще бъде показана в Париж.

„Обяснявам си го с това, че някой не си е свършил работата. Нарочно не си е свършил работата, – казва Христосков. –  Впрочем самият Лувър е възникнал от частни колекции. Всички големи музеи са възникнали от такива колекции.

Чух и още едно, елементарно обяснение защо не сме поканени в Лувъра – че предметите са купувани от търгове и произходът им е едва ли не неизяснен. Макар че е повече от ясно, че идват от античността…

Впрочем Вълчитрънското и Панагюрското съкровище също не са открити от археолози, но, доколкото ми е известно, ще бъдат представени в Лувъра. Да не забравяме, че в България има много случайни находки, които се предават от поколение на поколение в семействата. Тези предмети могат да са случайно намерени, закупени или заграбени, но това не намалява тяхната стойност. Нито материалната, нито научната. В Гърция и Италия, например, те са ценени точно толкова, колкото и откритите от археолози.“

Министърът на културата Вежди Рашидов подписа в четвъртък официалния договор за изложбата с президента на Лувъра д-р Жан-Люк Мартинез. Докато нашите съкровища са във Франция, в България през следващата година ще гостуват експонати от колекцията с египетското изкуство на световния музей, както и прочутото съкровище Боскореале.

Министър Решидов подари на г-н Мартинез сувенирна реплика на маската на Терес. Оригиналът ще бъде включен в нашата изложба в Лувъра.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС