Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Президентът на Туркменистан пее и подарява на народа си собствените им телевизори

Животът в най-затворената страна в света е пълен с трагикомични парадокси

Президентът Гурбангули Бердимухамедов подари на хората в Туркменистан кавърверсия на песента „Кабакум“ на Игор Саруханов. Снимка: Стопкадър - Президентът на Туркменистан пее и подарява на народа си собствените им телевизори

Президентът Гурбангули Бердимухамедов подари на хората в Туркменистан кавърверсия на песента „Кабакум“ на Игор Саруханов. Снимка: Стопкадър

Бащите на нациите трябва да са отговорни и за естетическото възпитание на хората. Така поне мисли президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов. Именно с тази цел той и внукът му Керим подариха на народа нова кавърверсия на песента „Кабакум“ на Игор Саруханов. Централната информационна емисия на туркменистанската национална телевизия отдели почти една трета от екранното си време за премиерата на песента и за разговора между дядо и внук, в който се дават основни насоки какво трябва да се харесва на младите хора в държавата, често наричана Южната Северна Корея.

Гурбангули Бердимухамедов не за пръв път изявява своя музикален талант. През август тази година, след като изчезна за цял месец, което породи слухове, че е мъртъв, Гурбангули се завърна с видео от едномесечната си активна почивка, в което показа уменията си като ездач, стрелец, шофьор и най-вече музикант в професионално студио.

Президентът на Туркменистан е обожествяван и е обект на култ към личността в средноазиатската държава. Тиранията му обаче води и до трагикомични ситуации. В средата на ноември всяка година туркменистанците отбелязват най-големия си празник – Празника на реколтата. Събитието е съпроводено с множество прояви в цялата страна, а пищността му е несравнима. Има традиция туркменистанците да си разменят подаръци точно на този ден. Тази година преди празника всички селскостопански работници в страната получили заповед. Всеки от тях трябвало да купи по един 43-инчов телевизор, да го опакова красиво и да го предаде на началника си. По време на тържествата всички получили купените от тях телевизори като подарък от президента Гурбангули Бердимухамедов. Тези, които нямали пари да купят нов телевизор, получили разрешение да донесат старите си апарати, но задължително красиво опаковани.

Туркменистан е обявена за най-затворената страна в света, повече дори от Северна Корея. Първият ѝ президент Туркменбаши е със статут на бог. Все още са валидни някои закони, въведени от него, като забраната на операта и балета. В страната е забранено да се споменават под заплаха от тежко наказание болести като СПИН и холера. Задължително е в сватбените албуми на младоженците да присъстват минимум три снимки пред портрета на президента. Освен това са забранени златните зъби и мъжката боя за коса, която е разрешена единствено на Гурбангули Бердимухамедов.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg