Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Президентите за Желю Желев: Беше честен и почтен

Иван Костов: Бог да го прости!

Желю Желев (1935 - 2015) - Президентите за Желю Желев: Беше честен и почтен

Желю Желев (1935 - 2015)

Президентът (1990 – 1997) Желю Желев, който почина в петък, 30 януари, на 79 г., е приеман нееднозначно сред най-ярките фигури в първите години след промените у нас, както и сред своите в онова СДС, който отдавна не съществува. „Площад Славейков“ потърси Иван Костов, когото Желев приживе критикуваше изключително остро, твърдеше дори, че на него се дължи провалът на демокрацията у нас. Костов обаче не пожела да каже нищо повече от „Бог да го прости!“.

Коренно различно е отношението на президента (1997 – 2002) Петър Стоянов към Желю Желев. Преди двайсетина дни двамата се изправиха редом един до друг на откриването на паметника на дисидента Георги Марков на столичния площад „Журналист“. Ето какво каза Стоянов в памет на Желев пред „Площад Славейков“:

„Д-р Желев със сигурност ще остане в новата история с две неща. Написвайки книгата „Фашизмът“, той даде шанс на българската интелигенция и на българското общество. А след промените първият демократично избран президент на България демонстрира решителност и непоколебимост за определяне на новия път на страната, връщането й в семейството на европейските държави, а също така утвърждава и новите демократични институции, върховенство на закона и правата на гражданите.

Д.р Желев ще бъде запомнен от българските граждани и със своята честност, почтеност и с липсата на каквато и да е склонност за лично облагодетелстване.

Поклон пред паметта му!“

Президентът (2002 – 2012) Георги Първанов също изказа думи на почит пред Желю Желев в съболезнователен адрес, изпратен до медиите: „Д-р Желев си остана в представата на мнозинството българи като честен и скромен човек. Беше земен, властта не го изкуши, не го съблазни. Живееше като всички хора – без лукс и привилегии. Запази авторитет и достойнство до края на своя живот. Това му извоюва може би най-ценния – моралният капитал.“

С кончината на Желю Желев България е загубила един от най-ярките си радетели и лидери, оставил трайна следа в най-новата история, казва Първанов: „Той бе един от първите, дръзнали да се противопоставят на предишната система, авторът на книгата „Фашизмът“, инициатор на Клуба за гласност и преустройство, и на Съюза на демократичните сили, негов пръв председател. Това му отреди заслужено място сред знаковите фигури на дисидентството в Източна Европа.“

Отличителна черта в дейността на Желев като политик и държавник, според Първанов, е неговата принципност, политическа смелост и решимост да отстоява своите позиции: „Дори тогава, когато те са в разрез с подкрепящото го политическо статукво“.

„И като учен, и като политик, и като държавник, д-р Желев не робуваше на догми и авторитети. Винаги търсеше диалог и съгласие по най-значимите цели и приоритети на обществото и нацията, и особено по европейския избор и бъдеще на страната ни. Остро бе неговото чувство за държавност, за отстояване на националните интереси, за приемственост във функционирането на президентската институция. Безспорно той има ключов принос в нейното утвърждаване и изпълване със съвременно съдържание на основата и в рамките на новата Конституция“.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до близките на д-р Желев.

„С дълбока покруса научих за кончината на големия българин, политик, държавник и човек д-р Желю Желев – тежка загуба за България и за световната демократична общност! С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес – на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите – за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи.

Ще помним д-р Желев с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма. Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще.

Като съзнавам, че не могат да бъдат намерени думи, които да облекчат болката от неописуемата Ви загуба, от името на българския народ и от свое име поднасям искрени съболезнования! Поклон пред светлата му памет!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90