Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Презумпция за (не)виновност

Текстът е част от дискусията „Какво да правим с музиката на Майкъл Джексън?“

Може пък съдът да е бил прав, като е оправдал Майкъл Джексън. Може и да не е бил. Но имаме ли неоспорими доказателства, за да приемам второто твърдение? Снимка: Стопкадър от видео - Презумпция за (не)виновност

Може пък съдът да е бил прав, като е оправдал Майкъл Джексън. Може и да не е бил. Но имаме ли неоспорими доказателства, за да приемам второто твърдение? Снимка: Стопкадър от видео

Не е достатъчно съд да се произнесе по обвиненията в педофилия срещу Майкъл Джексън. Днес има Фейсбук. Той е съдия, прокурор, следовател, ищец, ответник- всичко. Общественият съд е по-страшен от юридическия, защото няма нужда от доказателства. Фактите са добре дошли, но ако ги няма, добре дошли и на съмненията, предположенията, обясненията. На личните истории. Human stories.

В тези истории основен двигател е емоцията. Фактите са си там, но те са нищо без насълзени очи, сведени глави, дълбок глас, пропит от чувство на трагизъм. Тези съставки те карат да вярваш на чутото и видяното. Но ако фактите са съмнителни, това е знак, че манджата е прегорена.

Аз отказвам да ям изгоряло. Отказвам да приема презумпцията за виновност, която вече се налага като основен лайтмотив във всяка статия, свързана с Майкъл Джексън. „Настояваме да знаем какъв е човекът зад легендата.“ Сякаш априори човекът е нещо различно от легендата. Нещо непременно скрито, затова – лошо.

Може пък съдът да е бил прав, като е оправдал Джексън. Може и да не е бил. Но имаме ли неоспорими доказателства, за да приемам второто твърдение?

Четенето е безопасно за вашето здраве

Посочете ми едно.

Документалният филм „Напускайки Невърленд““ не е такова. Той е човешка история, в която зад сълзите, въздишките и сведените глави няма доказателства. Съдът е отхвърлил исканията на ищците, те обжалват.

Не съм била в стаята на Майкъл, за да свидетелствам от първа ръка. А кой е бил? Двете момчета, вече мъже. Те могат да говорят. Той вече не. Разбирате ли? Той. Вече. Не.

Дума срещу дума, само че в документалния филм се чува думата само на едната страна. Режисьорът Дан Рийд обяснява, че историята не била за Майкъл, а за Уейд Робсън и Джеймс Сейфчък. Добре. Значи по собствените му думи е едностранчив разказ. Не е потърсено мнението на семейството на Джексън. Нямало смисъл.

Colibri april 2017

Достоверността на произведението вече е дискредитирана.

Странно е, че е свидетелстваш в полза на своя предполагаем изнасилвач. Няма сила на света, която да промие мозъка ми така, че да застана под клетва и да „излъжа“ как насилникът ми не ме бил докосвал с пръст. Това е направил Робсън.

Колко струва неговият катарзис? Очевидно не само парите, които двамата изповядващи се преследват. Очевидно целта е публичният образ на Джексън, в навечерието на 10-годишнината от смъртта му. Да не се говори за него като творец. „Кралят на попа или насилник на момчета?“, питат някои заглавия. Сякаш едното изключва другото. Сякаш трябва да изберем.

Избирам презумпцията за НЕвиновност, докато не се докаже противното. ДОКАЖЕ, не разкаже.

Странността още не е приета като доказателство за педофилия, уважаеми съдебни заседатели. Как изглеждал, как станал баща, за кого се оженил, какво травмиращо детство имал… Правят ли го тези компоненти задължително педофил? Ако да, значи всеки, който ви е странен, е насилник на деца. Уважаемо жури, на мен много хора в публичното пространство са ми неразбираеми, затова започвам поредица документални филми за всеки от тях. Начело с Ким Кардашиян.

Докато не чуя присъда, а и след това – музиката на Майкъл Джексън остава с мен. Дори онези, които са решили вече да не го слушат, няма как да заличат прекрасните си спомени с песните му. Моментите, в които текстовете и мелодията са минали през сърцето. Миналото остава, уважаеми съдебни заседатели. Сърцето продължава да бие. This is it.


Всичко дотук в дискусията КАКВО ДА ПРАВИМ  С МУЗИКАТА НА МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН?

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg