Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

При откраднат багаж не подавайте жалба – няма до кого

Старият град в Бергамо, Италия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - При откраднат багаж не подавайте жалба – няма до кого

Старият град в Бергамо, Италия. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Въпреки наложените мерки за сигурност при пътуване с въздушен транспорт и застрахователните агенции, които гарантират пристигането на багажа ни невредим, на практика се оказва, че нашият багаж съвсем не е защитен, а при липсващи вещи ние сме безсилни да пуснем дори жалба – няма до кого. Ето как става това.

Имам полет за Бергамо с компанията WizzAir. Самолетът ще излети от Терминал 1 на Софийското летище. Пускам багажа си и се чекирам. Всичко е чудесно, полетът минава леко и приятно, когато при пристигането в Бергамо откривам куфара си преровен и с явни липси. Бях взела подаръка за рождения ми ден (който беше на следващия ден) така, както ми е подарен – неразопакован парфюм, външна памет и много мила картичка. Постарах се да не го слагам на видно място в куфара, но въпреки това подаръкът липсваше. Бяха взели даже и картичката. На летището в Бергамо ми казаха, че не са открили нищо, така че да се обърна към Софийското летище. Очевидно това нямаше как да стане веднага, така че с развалено настроение си излязох, оставяйки въпроса за няколко дни по-късно. Междувременно позвъних и на застрахователната компания, откъдето ме осведомиха, че застраховката важи само за изгубен багаж (тоест, ако липсва целият куфар) и ако не се намери до 21 дни.

Няколко дни по-късно кацнах в София на същия терминал и отново установих, че багажът ми е претърсван. Този път нищо не липсваше – не е имало какво да вземат. Опитах се да подам жалба, но от летището ми казаха, че не носят отговорност за багажа. Мога да пусна жалба единствено до компанията, с която летя. Очевидно е, че не WizzAir проверява багажите и не тя ги товари на самолета. А и коя авиокомпания ще извършва кражби от своите клиенти – нали ще си прогони клиентите? Оказвам се с вързани ръце, защото виновникът е човек от летището, който „законът пази“ поради липсата на такъв закон. Летището просто си измива ръцете, като казва, че не носи отговорност. Престъплението е явно, но няма на кого да се оплачеш.

Да се обърнеш към полицията също е безсмислено. Те не се занимават с подобни казуси. Напротив, уверяват, че това е нормална мярка за сигурност. Необходимо било само да оставят протокол, че са конфискували вещите. Протокол нямаше, но и да имаше, какво право имат от летищна сигурност или работниците, които товарят багажа, да отварят куфарите и да си прибират избрани неща? „От съображения за сигурност“ звучи смешно, тъй като на скенера отлично се вижда какво има и какво няма, не е необходимо ръчно претърсване. Ако все пак забележат нещо съмнително и отворят куфара – ок, пак са оправдани. Но нищо не ги оправдава за кражбата на най-безобиден парфюм, външна памет или каквато и да било лична вещ.

Защо тогава го правят?

Отговорът се налага от само себе си. Знаейки, че не носят никаква отговорност и са недосегаеми, служителите могат да правят каквото си поискат. Някои от тях дори откровено се хвалят как си докарват допълнителни средства чрез тази „дейност“.

Представете си какво е първото впечатление от България на един чужденец, който досега не е идвал в страната ни? Представете си всички онези туристи, които ще посетят събитията от тази дълго чакана Културна столица на годината, и разочарованието им, когато още на летището се сблъскат с несправедливата българска действителност? Не са един и двама, на които са изчезвали вещи. Това не е случайност, а практика. Катинари се разбиват, връзчици се режат, а опаковането с фолио струва 10 евро и прибавя цял килограм тежест към багажа.

Ще имат ли сигурност пътниците, когато преминават през терминалите ни? Ще направи ли някой нещо по въпроса, или отново ще ни бъдат затворени очите и устите? Важни въпроси, надявам се, не риторични.


Рубриката „Вашият коментар“ дава възможност на читателите на „Площад Славейков“ да станат и автори в сайта. Вие, нашите гости, често коментирате под статиите ни във Фейсбук, но някои от текстовете заслужават отделна публикация. Затова ви каним сред нас! Очакваме вашите текстове, подписани с истинското ви име. Изпращайте своите материали, анализи, коментари или художествена литература на имейл mail@ploshtadslaveikov.com.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах