Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Придобил ли е Васил Божков антиките по Закона за собствеността?

Според главния прокурор предметите са открити чрез иманярство, „изпрани“ след изнасянето им нелегално от България и закупуването им от аукциони в чужбина

Сребърен ритон с фигура на възлегнал Силен, III - IV век пр. Хр. Снимка: Фондация „Тракия“ - Придобил ли е Васил Божков антиките по Закона за собствеността?

Сребърен ритон с фигура на възлегнал Силен, III - IV век пр. Хр. Снимка: Фондация „Тракия“

Десет години са изтекли след декларирането на 2700 предмета от античната колекция „Васил Божков“ с искане за регистрация в Националния исторически музей по Закона за културното наследство (ЗКН). И все още нямат регистрация. Десет години е и срокът за придобиването на собственост върху един предмет, след като си го държал, според Закона за собствеността. Това припомня Мария Карагьозова, председател на Гражданския съвет към ВСС, в интервю пред журналистката Айше Сали за БНТ, излъчено в рубриката „След новините“ в неделя вечерта.

„Може би правните експерти, които консултират частните колекционери, биха могли да се опрат на Закона за собствеността, където се казва, че след 10 години държане на един предмет, ти придобиваш собственост върху него, тъй като те са регистрирали вече през 2009 г., че притежават тези предмети – казва Карагьозова. – Но в България цялата археология е изключителна публично-държавна собственост. А в закона публично-държавната собственост няма давност на придобиване.“

По нейна информация към 2018 г. 107 частни колекционери са подали заявления по реда, който предвижда Законът за културното наследство – и само 17 от тях са завършили процеса на идентификация и регистрация на предметите, които са от техните колекции. Министърът на културата Боил Банов също оповести, че редица колекционери са в състояние на незавършена процедура – декларирали са ценните си предмети, но не стигнали до регистрация, защото ЗКН не поставя срок за извършването на процеса по узаконяването им. За идентификация колекционерите трябва да платят на експертите в НИМ такса.

Миналата седмица Министерството на културата се зае да провери легитимността на античните предмети на Божков, стопанисвани от Фондация „Тракия“. Проверката е разпоредена, след като прокуратурата се е самосезирала по повод спазване административно-правните норми на Закона за културно наследство относно идентификацията и регистрацията на антиките в колекцията. В срок от два месеца експертите от министерството трябва да изяснят обстоятелствата около произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че проверяват сигнали, че колекцията на разследвания бизнесмен има незаконен произход:

„Изминали са повече от 10 години, откакто законът задължава колекционерите да регистрират колекциите си. А отговорните институции още не са наясно какъв е произходът на по-голямата част от античните предмети на Божков. Затова е разпоредена и прокурорска проверка“.

В рубриката „След новините“ Айше Сали повдига и темата финансирал ли е незаконно Васил Божков археологически разкопки. Журналистката твърди, че според учени го е правил, но в Министерството на културата липсват данни за това.

Пред кореспондентката на БНТ в Брюксел Иван Гешев е категоричен, че „тези съкровища са изкопани и откраднати от българската земя“. Главният прокурор обясни системата по придобиването на легални документи за тях – антиките са закупени, немалка част от тях от иманяри, след това са изнесени нелегално от страната и са „изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция“.

В последния каталог на съкровищата на Васил Божков, съставен от гръцкия археолог д-р Атанасиос Сидерис, под всеки от публикуваните предмети има бележка за историческия му контекст – на повечето пише „неизвестно местонамиране“, а на редица други не е много по-конкретен:

„Съобщава се, че е намерен в Централна Тракия“.

Всичко по темата ИЗЗЕМВАНЕТО НА КОЛЕКЦИЯ „ВАСИЛ БОЖКОВ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС