Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пригответе си черните дрехи

Още една жена бе убита, бившият ѝ партньор е открит заедно с детето им, простреляно в главата

23-годишна жена е убита в жилище на улица „Бели Дунав“ в столичния квартал „Надежда“. Снимка: БГНЕС - Пригответе си черните дрехи

23-годишна жена е убита в жилище на улица „Бели Дунав“ в столичния квартал „Надежда“. Снимка: БГНЕС

Когато една жена се оплаче от домашно насилие, стандартният отговор е „Ми зарежи го, ма!“. Стандартният резултат от решението на жената да „зареже“ насилник е смърт. Това се случи вчера с още една жена, 23-годишна, детето ѝ е открито с баща му, мъжа, с когото се е разделила – момиченцето е простреляно в главата. 

Защо толкова мъже не могат да понесат последствията от действията си? Защо толкова мъже порастват с убеждението, че жената не е пълноправно и независимо човешко същество със собствена воля, а е просто притежание на заплюлия я мъж? На какъв тормоз са били свидетели или жертви самите те като деца? Могат ли да заобичат някого по здрав, търпелив и уважителен начин, ако никога не са били научени, че това е възможно, ценно, редно?

Когато жената даде сигнал, че се измъква от властта на насилника, слабостта, комплексите и страха, които карат един мъж да бие и заплашва, за да контролира партньорката си, се трансформират в помитащ, човекоубийствен гняв. Ако не е негова тя, ако не стане неговото, светът ще гори! Ще гори! Ще горят и децата!

През цялото време в сърцето си този мъж също гори – гори в абсолютната вяра, че той, именно той, е жертвата. Че „любовта“ му е отхвърлена и нищожна, че ще умре необичан и унизен. Че за това унижение се полага страшно възмездие. Жената, отказала да бъде решението на всичките му житейски проблеми – да изпълни своето единствено предназначение – трябва да бъде жестоко наказана.

Няма прекалено висока цена за раненото его на един истински мъж. Цялото общество крещи съгласието си в неотслабващ хор. Такъв мъж с право вярва, че така се прави. Алтернативи у нас никой не допусна да му се предложат – чак до Конституционния съд, всички в захлас вият:

„Бий! Убий я! Смажи я! Тя си го заслужава!“.

Та следващия път, когато самодоволно вдигнете рамене и заръчате на някоя изплашена жена да си зареже агресивния партньор, имайте предвид, че може би я пращате на смърт. Защото тук няма кой да я подкрепи в опита ѝ да се спаси. Няма кой да я защити.

Пригответе си черните дрехи, за всеки случай.

* * *

„Полицията започна да издирва мъжа, с когото жертвата живеела на семейни начала, но наскоро се разделили. С него е била и едногодишната им дъщеричка.

Мъжът притежава законно оръжие. Той е на 26 години, служител в частна охранителна фирма и не е криминално проявен, съобщи по-рано директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов.“


Коментарът е от профила на авторката във Фейсбук. Заглавието е на „Площад Славейков“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg