Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Приказки от Женския пазар

Стенопис, вдъхновен от жени, получили закрила в България

Стенопис, създаден с участието на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, разказва за миналото, настоящето и бъдещето им в България. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Приказки от Женския пазар

Стенопис, създаден с участието на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина, разказва за миналото, настоящето и бъдещето им в България. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Трафопост в района на Женския пазар е изрисуван като къща, през един от чиито прозорци гледа забулена жена, а от другия – щъркел. Стенописът на ул. „Лозенград“ № 5 е проект на „Точка спот“, вдъхновен от жени, получили закрила в България. Създаден е през април тази година с подкрепата на Фондация „Meeting Points“, Върховния комисариат за бежанците на ООН (UNHCR Bulgaria) и „Caritas Sofia“.

Стенописът е създаден с участието на жени от Ирак, Йемен, Сирия, Афганистан и Палестина. Изображенията са свързани с тяхното минало и настояще и намерение към бъдещето им в България. По време на изпълнението всяка от жените донася свой личен предмет, който свързва с дома, и активно участва в обсъждането какво е най-характерно за родните им страни, за да бъде включено в стенописа. Така се оформя посланието на рисунката: че са пристигнали в България, за да градят и създават по-красиво място за живеене, добавяйки своя житейски опит и богата култура.

Снимка: Площад Славейков

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90