Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Приказки за бързо и бавно заспиване

На български език излезе пълното издание с историите на Биатрикс Потър

Луксозната книга с твърди корици и впечатляващите 400 страници е на „Труд”. Снимка: Площад Славейков - Приказки за бързо и бавно заспиване

Луксозната книга с твърди корици и впечатляващите 400 страници е на „Труд”. Снимка: Площад Славейков

„Боса ходя, боса ходя, боса ходя!”, побягва от хамбара шарената кокошка кудкудякайки, а малката Луси, която е изгубила кърпичките си, озадачена се отправя към върха на един хълм, за да ги търси. Тази история е от новата книга с приказки на Биатрикс Потър. В нея са легендарните „Зайчето Питър”, „Джереми рибаря”, „Котенцето Том” и най-любимата ми „Джемайма Патравата патица”, която научава по трудния начин, че на елегантни господа с рижи мустачки не трябва да се доверява. Луксозната книга с твърди корици и впечатляващите 400 страници е на „Труд”, които официално издават историите на Потър в България.

За пръв път приказките на британската илюстраторка и писателка сме чели в албумно издание от 1979 година, преведени от Александър Шурбанов. Текстовете в новата книга са в превод на Калина Бахчеванова. Някои от тях излизат за пръв път на български, например за Самюел Мустачко или Рижко и Шаро, за Тими Сивокрачко, Джони Градската мишка и Прасчо Любезни.

Снимка: Площад Славейков

Всяка от 27-те истории в тази книга е предшествана от кратък текст, който разказва как и за кого я пише Биатрикс Потър. Повечето приказки са измислени, за да зарадват някое дете. Къщата на илюстраторката била пълна с животни, тя имала зайчета, котки, даже прасенце, превърнали се после в герои на някоя забавна случка с много приключения и дебнещи опасности.

Приказките на Потър често въвеждат в тънкостите на доброто възпитание и учат на вежливи обноски – на миша вечеря например не е възпитано да се пита за дължината на опашката на сътрапезника, а осем блюда не са твърде много, но можем да приемем, че са достатъчно. Край трапезата, разбира се, се сяда добре облечен и с бяла вратовръзка, но все пак дългата опашка е за предпочитане.

Някои истории в тази книга са кратки – като „Зайчето Питър”, други – като „Глостърския шивач”, са за по-дълго будни слушатели, а трети – като „Прасенцето Робинзон”, са за цяло пътешествие, всяка вечер може да се чете по една от осемте глави.

Може да научите много от Биатрикс Потър. Например, че свещите се държат странно в топло време, а за да се пренесе една-единствена свещ, са необходими шест мишки, че не е правилно да ядеш клиентите си… Ако се чудите какъв съвет може да дадете на малко прасенце преди път (като изключим осемте ментови бонбона в хартийка с полезни съвети), ето няколко предложения: „Пази се от капани, кокошарници и бекон с яйца” или „Гледай внимателно табелите и километричните камъни; не гълтай кости от херинги…”. Особено преди Коледа!

И още малко коледни стихове от Биатрикс Потър:

Първото прасенце отишло на пазара,
второто пък цял ден у дома прекара,
третото прасенце похапна си месце,
четвъртото прасенце няма нищо да яде,
петото прасенце печално проплака –
пътя към къщи изгубило в мрака.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС