Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Приказки за лека нощ за бъдещи бунтарки

На български език излиза „Аз съм жена чудо“ от Елън Бейли, с истории за забележителни личности като Мария Калас, Ане Франк, Джоан Роулинг

Амелия Еърхарт - първата жена, прелетяла със самолет над Атлантическия океан - е една от 60-те забележителни жени, чиито истории са описани в „Аз съм жена чудо“. - Приказки за лека нощ за бъдещи бунтарки

Амелия Еърхарт - първата жена, прелетяла със самолет над Атлантическия океан - е една от 60-те забележителни жени, чиито истории са описани в „Аз съм жена чудо“.

Историите на 60 забележителни жени са разказани в книгата за деца „Аз съм жена чудо“ от английската авторка Елън Бейли. Приказките за лека нощ за момичета бунтарки не просто представят интересни факти и детайли за личности като Елизабет I, Фрида Кало, Амелия Еърхарт, Ане Франк, Дж. К. Роулинг, Мария Калас, Симон Вейл, Мария Кюри, Заха Хадид – в края на всяка глава е отправено предизвикателство към читателите. Целта е малките момичета да открият своето призвание и да последват мечтите си без страх.

„Аз съм жена чудо“ (изд. „Ентусиаст“) разказва за жени с постижения в науката, математиката и политиката до изкуството, дизайна и литературата, които често прокарват пътеки след себе си за други жени. Книгата цели да отдаде заслуженото признание на тези личности, много от които „са били скрити зад кулисите или гледани с насмешка от колегите си и от историците“.

След всяка глава с кратки биографични данни за съответната жена има задачи, които да улеснят разбирането на представения материал – след главата за Ада Лавлейс, например, има задача за изработване на алгоритъм за правенето на сандвичи със сирене. Почти като в дневник в края на книгата са оставени и няколко празни страници – така всяко момиче ще има възможност само да опише себе си и да си отговори на въпросите какво я прави уникална личност, откъде идва и накъде се е запътила, какво ѝ се иска да постигне.

Запомни – не е нужно твоите постижения да са първи по рода си или световноизвестни, за да имат значение и смисъл – споделя д-р Маги Адерин-Покок, космически учен и кавалер на Ордена на Британската империя. – Всяка от нас разполага със собствена светлинка и ако ги обединим, ще станем по-ярки и от слънцето.

Авторката Елън Бейли израства в Кеймбридж, където прекарва детството си в създаването на игри и поставянето на пиеси, като дори издава списание за бездомни деца. След като завършва класическа английска литература, Бейли работи като редактор на детски книги, а две години по-късно започва да се занимава изцяло с благотворителност. Автор е на няколко бестселъра за деца, включително „Всичко за мен“.

Илюстрациите в книгата са дело на Лорън Фарнсуърт и Софи Биър. Преводът от английски е на Илияна Бенова-Бени.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg