Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Приказният свят на Любен Зидаров посмъртно в Квадрат 500

Откриват изложба с 10 негови илюстрации

„Вампирова булка“, илюстрация на Любен Зидаров към
„Български приказки“ от Николай Райнов, 1974 г.  - Приказният свят на Любен Зидаров посмъртно в Квадрат 500

„Вампирова булка“, илюстрация на Любен Зидаров към „Български приказки“ от Николай Райнов, 1974 г.

Десет илюстрации на Любен Зидаров ще бъдат наредени в изложба в Квадрат 500. Експозицията, наредена на четвъртия етаж на галерията, в новото крило на сградата, се открива днес, 24 януари – дни след кончината на художника, напуснал ни на 3 януари.

Изложбата е озаглавена „Приказният свят на Любен Зидаров“ и според куратора д-р Таня Станева, уредник в Националната художествена галерия, илюстраторът е в ролята на „вълшебник с четка, който отваря врата към написаното и към въображението на читателите“. За експозицията са подбрани илюстрации по известни произведения за деца и възрастни.

„В музея илюстрацията, „излязла“ извън книжното тяло, придобива живот на самостоятелно кавалетно произведение в своята ярка първична цветност – отбелязват от галерията. – Подбраните илюстрации разкриват пред зрителя малка част от творчеството на Любен Зидаров, изключително отдаден на работата си, със задълбочено отношение и любов към това, на което се е посветил.“

Любопитството му към заобикалящата го действителност, неуморимото желание за работа и богатата фантазия се запечатват върху илюстрациите, които са визуално продължение на текста в книгите и разкриват епохи, реално съществуващи, и фантастични светове, градове, места и персонажи. Почти за всяко преиздаване на дадена книга Любен Зидаров доработва и доразвива своите рисунки, прави ги по-различни и плътни. В продължение на седем десетилетия творческият почерк на художника претърпява развитие и достига до уникален и разпознаваем стил, отбелязва Станева.

Изложбата „Приказният свят на Любен Зидаров“ може да бъде разгледана в Квадрат 500 до 26 март.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС