Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Приключенията на Кристо и Жан-Клод в изкуството събрани в изложба

Софийската градска галерия представя фотографии на Волфганг Фолц, неделима част от творчеството на двамата от 70-те години

Кристо и Жан-Клод работят по проекта „Чадърите“, Ибараки, Япония, 1987-1988 г. Снимка: Волфганг Фолц - Приключенията на Кристо и Жан-Клод в изкуството събрани в изложба

Кристо и Жан-Клод работят по проекта „Чадърите“, Ибараки, Япония, 1987-1988 г. Снимка: Волфганг Фолц

Фотографии на Кристо и Жан-Клод и техните проекти ще бъдат представени в нова изложба в Софийска градска галерия в месеца, в който проект на двамата ще бъде осъществен посмъртно в Париж. На 18 септември е официалното откриване на опакованата в синьо Триумфална арка. „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ представя кадри на фотографа Волфганг Фолц, който години наред следва с камерата си артистичното семейство. Изложбата ще бъде открита на 8 септември от 18 ч.

Четиридесет и седем цветни и черно-бели широкоформатни фотографии на Фолц дават възможност на публиката да разгледа различните проекти на артистите през десетилетията, но и да надникне в ателието, където тече творческият процес по създаването. Представени са срещи с политици и граждани, моментите на възникване на идеи, вдъхновението, уловени са вложената огромна енергия и труд, търпението и упоритостта.

„Опакованият Пон Ньоф”, Париж, 1975-1985 г. Снимка: Волфганг Фолц

Фолц е неизменна част от творчеството на Кристо и Жан-Клод – от 1971 г. насам той е официален фотограф на техните произведения. Работи като директор на проекта „Опакованият Райхстаг“ в Берлин, заедно с Роланд Спекер, и на „Опаковани дървета“ в Риен, Швейцария, с Джоузи Крафт. Фолц e бил отговорник на проектите „Стена от 13 хиляди петролни варела“ и „Големият въздушен пакет“ в Германия. Тясното му сътрудничество с Кристо и Жан-Клод довежда до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят.

Кристо и Жан-Клод в ателието им. Снимка: Волфганг Фолц

Изложбата е рядък шанс за българската публика да види произведенията на двамата, макар и върху хартия. В 50-годишния си творчески път Кристо и Жан-Клод успяват да осъществят 24 свои проекта, които трайно променят света на съвременното изкуство. През тези десетилетия изкуството им е представяно в България твърде фрагментарно и спорадично, ако въобще се случваше, отбелязват от Софийската градска галерия. Едва през 2015 г. в галерията се реализира експозицията „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г.“ – първата голяма изложба на тандема в България. Колекцията бе съставена лично от Кристо по повод 80-годишнината му, а изложбата се осъществи със съдействието на племенника му Владимир Явашев. Тогава посетителите имаха възможността да се срещнат с над 130 оригинални, номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни творби от Фолц.

„Опакованият Райхстаг”, Берлин, 1971-1995 г. Снимка: Волфганг Фолц

Кристо напусна този свят през 2020 г., малко преди да навърши 85 години. След себе си остави няколко незавършени проекта. Опаковането на Триумфалната арка е един от тях. След 60 години още една негова мечта ще стане реалност и всеки, който е в Париж, ще може да я види, макар и за кратко – 16 дни от 18 септември до 3 октомври. Осъществяването на тази идея се оказва вдъхновение и за предстояща изложба в СГХГ. Куратор на експозицията е Матиас Коденберг.

Издаването на каталог и съпътстващите събития – кинопрожекции, лекции и турове с кураторите, ще обогатят изложбата, която е част от проекта на Столична община „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“.

Изложбата може да бъде разгледана в Софийската градска галерия до 7 ноември.

„Обградените острови”, залив Бискейн, Маями, Флорида, 1980-1983 г. Снимка: Волфганг Фолц

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС