Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Приключенията на Раковски, разказани за деца

Изложба за 200-годишнината на революционера представя личността му извън историческите клишета (снимки, профили във Фейсбук, видео)

Прочутият портрет на Раковски като попарт, дело на Станислав Беловски. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom - Приключенията на Раковски, разказани за деца

Прочутият портрет на Раковски като попарт, дело на Станислав Беловски. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom

Учебниците не разказват увлекателно за героите на българската история, подвизите им са описани с лозунги и поставени в рамки. Затова в столичната галерия „Кредо Бонум“ се опитват да представят личността на Георги Сава Раковски отвъд историческите клишета – така, че да я разберат деца, живота му като приключение, пълно с драматични обрати и неочаквани ситуации.

Изложба, организирана по повод 200-годишнината от рождението на революционера, е озаглавена като детска книжка – „Приключенията на смелия Раковски“. Още преди да попаднат в галерията, веднага след входа ни посреща прочутият портрет на Раковски – от черно-бялата снимка с мустаци, която всички българи познават. Той има и други, но те нямат иконичната символика на най-популярния. Представете си го като попарт. А нарисуван с цветни химикалки? Този портрет е като излязъл от ученическа тетрадка, в която сме си драскали рисунки, скучаейки в клас. Неговият автор е стрийт арт художникът Станислав Беловски.

Изложбата представя Раковски с интересите на ренесансов човек – към историята, етнографията, фоклора, езикознанието, практикувал близо 15 различни професии през сравнително краткия си живот. Той е борец за църковната свобода, просветното дело, журналист и поет, дипломат и адвокат. Размахът, с който начертава пътищата за Освобождение на България, надскача възможностите на времето, в което живее.

Потрет на Раковски от 9-годишния Йосиф Шурелов. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom

В залата посетителите ще се потопят в звуковата среда на „Горски пътник“ – с птичи песни и шум от стъпки в листа. По стените са закачени още вариации на прочутия черно-бял портрет, но „съживен“ в рисунки на деца. Посветени са на шест момента от историята на Раковски, представени като глави на книга. Всеки може да получи и „визитка“ на визионера на българското Освобождение, на която са описани всичките му „професии“.

„Визитката“ на Раковски. Снимка: Площад Славейков/Xiaomi Mi 10T Pro, предоставен от Vivacom

Какъв би бил този човек днес, е въпрос, който мнозина си задават за някои от големите национални герои. Организаторите на изложбата са дали един възможен отговор – профил на Раковски във Фейсбук. Направили са няколко, с различните имена, с които е преминавал през различните етапи в живота си – Съби Стойков Попович, Сава Стефанидис, Георги Македон… А как биха звучали неговите мисли в социалната мрежа?

„Нека никой не чака другиго да го освободи. Нашата свобода от нас зависи!“, гласи „статус“ на Георги Македон.

Какви биха били емотиконите за тази мисъл на Съби Стойков Попович:

„Любовта към отечеството превъзхожда всички световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за человека на този свят“.

А дали би бил „докладван“ Сава Стефанидис, ако бе написал това:

„Човек, който няма гражданска независимост, той не съществува на този свят“.

Куратори на изложбата са Весела Ножарова и Симеон Василев, визуалната концепция – на Венелин Шурелов, художниците са Лили Бенева, Станислав Беловски, Йосиф Шурелов, Рада Скумова, Надежда Каридова и Атанас Атанасов.

Изложбата „Приключенията на смелия Раковски“ може да бъде разгледана до 18 април в галерия „Кредо Бонум“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС