Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Приключенията на Ясен Гюзелев с Алиса, Пинокио и Мона Лиза

Изложба в галерия „Арте“ до края на февруари

Ясен Гюзелев, илюстрация от „Приключенията на Алиса“. Снимки и репродукции: Емил Л. Георгиев - Приключенията на Ясен Гюзелев с Алиса, Пинокио и Мона Лиза

Ясен Гюзелев, илюстрация от „Приключенията на Алиса“. Снимки и репродукции: Емил Л. Георгиев

През февруари 2018 г. галерия „Арте“ е може би най-приказно красивото място в София. Там ви очаква Фейгин и Хитреца Джак Докинс, майстор Джепето и страшния директор на кукления театър, Дамата с хермелина, Мона Лиза и още много герои от „Алиса в страната на чудесата“, Алиса в огледалния свят“, „Пинокио“ и от света на изкуството.

Всички те оживяват във великолепните илюстрации на Ясен Гюзелев, заедно с три комплекта карти „Таро“ – „Милениум“, „900“ и третият – с персонажи от картините на Леонардо да Винчи. Изложбата представя общо 46 литографии, някои от тях непоказвани досега.

Новото при всички е, че те са отпечатани с графичната техника алграфия, при която ограниченият брой номерирани отпечатъци са с изключително високо качество и придават ново усещане на рисунките.

Ако беше оперен певец, Ясен Гюзелев щеше да пее в „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“ и „Метрополитън“. Като илюстратор той работи в България, но главно по поръчка за големи чужди издателства. От десетките книги, илюстрирани от него на български, са издадени 3: „Алиса в страната на чудесата“ и Алиса в огледалния свят“ и „Приключенията на Дон Кихот“.

Художникът сподели пред „Площад Славейков“, че има планове скоро у нас да излезе и друга книга с негови илюстрации, но вероятно преди това ще бъде издаден някой от комплектите Таро.

Последните завършени илюстрации на Ясен Гюзелев са по пиесата на Ибсен „Народен враг“, а в момента работи по „Пътуване към центъра на Земята“ на Жул Верн. Несбъднатото желание на художника е да илюстрира произведения на Данте, Шекспир и някои от руските класици.

Кадри от откриването на изложбата и някои от произведенията:

Ясен Гюзелев и галеристката Гергана Борисова

Художникът Емил Стойчев

„Приключенията на Алиса“

Актрисата Койна Русева

„Приключенията на Алиса“

Скулпторът Павел Койчев

„Приключенията на Оливър Туист“

Карти Таро, вдъхновени от произведения на Леонардо да Винчи

Мона Лиза от картите Таро на Ясен Гюзелев

„Пинокио“

Художникът Емил Стойчев

Изложбата на Ясен Гюзелев може да бъде видяна до 1 март. Галерия „Арте“, която доскоро беше на ул. „Г. С. Раковски“, вече е с нов адрес: ул. „Бузлуджа“ 31. 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах