Софийски международен панаир на книгата

Прима от „Ковънт Гардън“ върти опашка в „Котките“ (видео)

Първи трейлър на филма по легендарния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър

Балерината Франческа Хейуорд като бялата котка Виктория - Прима от „Ковънт Гардън“ върти опашка в „Котките“ (видео)

Балерината Франческа Хейуорд като бялата котка Виктория

Иън Маккелън, Дженифър Хъдсън, Джеймс Кордън, Тейлър Суифт и дебютанката Франческа Хейуорд мърдат мустаци и мъркат във филма „Котките“ по хитовия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър – и вече може да видим първия му трейлър. Базирана на книгата от Т. С. Елиът „Популярна книга за котките от Стария опосум“, мюзикълът разказва за семейство Маци*, което се събира веднъж годишно на котешки бал. Оригиналният мюзикъл е носител на 6 награди „Тони“.

Въпреки че следва познатата история, този прочит ще е малко по-различен, отбелязва „Варайъти“. Режисьорът Том Хупър („Момичето от Дания“, „Речта на краля“) е решил не просто да облече актьорите в котки, а да ги превърне в такива, използвайки компютърни ефекти.

Като котки на екрана ще видим още Джуди Денч като предводителката на котешкия клан (Ха Деварим), Ребел Уилсън в ролята на Джени Многоточкова, Иън Маккелън като Ерж, попзвездата Джейсън Деруло в ролята на Инат НаОпак, Идрис Елба като Макавити. Дженифър Хъдсън ще е Гризабела, Суифт е Бомбалурина. Носителят на „Тони“ Джеймс Кордън е в образа на Бъстъфър Джоунс – мъдра и уважавана котка от семейството на Маците.

Сред продуцентите са Андрю Лойд Уебър и Стивън Спилбърг.

Америка за България

Часове, след като „Юнивърсъл“ пусна видеото, първите реакции в социалните мрежи са, че котките изглеждат „кошмарни“ и „прокълнати“. Някои потребители дори сравняват клипа с епизод на „Доктор Кой“ от 2005 г. Най-често обаче хората се питат защо актьорите заслужават подобно отношение – не приемат например котешката муцунка на знаменити актьори като Джуди Денч или Иън Маккелън. По-наблюдателните критикуват детайли от външния вид на персонажите – те са с тела на хора, но с котешки черти и движения. Мнозина се подразниха от това, че женските персонажи имат съвсем човешки бюст.

Франческа Хейуорд се появява в образа на бялата котка Виктория. Това е първата роля в киното за 27-годишната балерина, прима от Кралския балет в Лондон. Но дори само от краткото видео, зрителите разпознаха таланта ѝ и се впечатлиха от грациозните ѝ движения. Хейуорд изпълнява нова песен, написана специално за филма от Андрю Лойд Уебър.

„Котките“ тръгва по кината на 20 декември.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”

* За имената на героите е използван преводът на Стефан Радев в „Популярна книга за Котките от Стария опосум“, изд. „Брегов и Радев“.

Вижте още: КОТКИТЕ НА Т. С. ЕЛИЪТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКИ