Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Примабалерина от Болшой напуска заради руската инвазия в Украйна

Олга Смирнова, чийто дядо е родом от Украйна, споделя, че се срамува от Русия

Олга Смирнова бе примабалерина в Болшой от 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Примабалерина от Болшой напуска заради руската инвазия в Украйна

Олга Смирнова бе примабалерина в Болшой от 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Примабалерината Олга Смирнова, една от най-големите звезди на руската танцова сцена, напуска трупата на Болшой в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна. По-рано през месеца балерината публикува свое видео в „Телеграм“, в което заяви, че е против войната „с всяка фибра на душата си“.

Смирнова, родена и израснала в Санкт Петербург, емигрира от Русия, става ясно от изявление на Холандския национален балет от 16 март. Институцията заяви, че балерината ще работи в тяхната трупа и вече репетира с новите си колеги. В амстердамския балет тя ще си партнира с бразилския солист Виктор Кайшета, който по-рано напусна Мариинския балет в Санкт Петербург отново в отговор на руската агресия в Украйна.

Дядото на Смирнова е родом от Украйна, споделя танцьорката.

„Не може да останем безразлични към тази глобална катастрофа – казва тя в канала си в Телеграм. – Никога не съм смятала, че ще ме е срам от Русия, винаги съм изпитвала гордост от талантливия ни народ, от нашите постижения в културата и спорта. Но сега имам чувството, че черта разделя „преди“ и „след“.

Смирнова е примабалерина в Болшой от 2016 г. и три седмици след началото на инвазията в Украйна стана вторият творец от Руската федерация, който напуска състава на театъра след диригента Туган Сохиев. Сохиев обаче го направи с други съображения.

Вижте още: ДИРИГЕНТЪТ НА БОЛШОЙ НАПУСКА ОРКЕСТРИТЕ В МОСКВА И ТУЛУЗА

Смирнова споделя, че още преди инвазията обмисляла да напусне страната, но „настоящите обстоятелства ускориха процеса“.

Първата ѝ изява на сцена с Холандския национален балет е на 3 април, когато Смирнова ще влезе в ролята на Раймонда в едноименния балет на Мариус Петипа по музика на Александър Глазунов. На сцената в Амстердам тя ще си партнира с Кайшета, който по-рано заяви:

„Настоящите обстоятелства за мен означаваха да взема тежкото решение да напусна Русия – мястото, което наричах свой дом почти пет години“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg