Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Приносът на проф. Божидар Манов отличѐн от „София филм фест“

Проф. Божидар Манов е сред най-ярките и авторитетни личности, за които се сещаме, щом заговорим за кино у нас. Снимка: Личен архив - Приносът на проф. Божидар Манов отличѐн от „София филм фест“

Проф. Божидар Манов е сред най-ярките и авторитетни личности, за които се сещаме, щом заговорим за кино у нас. Снимка: Личен архив

Проф. Божидар Манов ще получи специалната награда на „София филм фест“ за своя принос към изкуството на киното. Кинокритик с изтънчено и точно слово, един от преподавателите-доайени в НАТФИЗ, председател на гилдия „Критика“ към Съюза на българските филмови дейци, член на Европейската филмова академия, участвал и оглавявал журита на някои от най-престижните кинофестивали по света, автор на стотици журналистически, критически и теоретични статии и книги, проф. Божидар Манов е сред най-ярките и авторитетни личности, за които се сещаме, щом заговорим за кино.

Може би защото преди да стане част от първия випуск на специалност „Кинознание” в НАТФИЗ през 1973-а, Божидар Манов е завършил електроника в МЕИ и е работил като инженер, той е сред най-компетентните теоретици на новите технологии в седмото изкуство. Тази година професорът отбеляза 70-ата си годишнина, която съвпадна точно с годишнината на НАТФИЗ.

Божидар Манов оприличава любовта си към киното на ранното влюбване.

„Аз още в ранните си години съм видял някои абсолютни и вечни шедьоври на световното кино, които са заседнали в съзнанието ми като своеобразен еталон и са се превърнали в устойчив критерий за добро кино. И досега „Треска за злато“ на Чаплин, „Великата илюзия“ на Жан Реноар, „Крадци на велосипеди“ на Виторио де Сика… си остават моите образци, с които се съобразявам, когато гледам нови филми.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

И обзорът на живота му продължава с особено уважение към българското кино – от ранните му успехи с „Козият рог“ на Методи Андонов, „Крадецът на праскови“ на Въло Радев и „Преброяване на дивите зайци“ на Едуард Захариев, през трудните десетилетия на българското кино и до днес.

„Това е куражът ми, че българското кино има бъдеще“, казва проф. Божидар Манов, поставяйки висока оценка на талантливото младо поколение сценаристи, режисьори, оператори.

Проф. Манов ще получи наградата по време на фестивала, чието официалното откриване е на 8 март – и заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах