Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Принстън“ премахна задължителните гръцки и латински като мярка срещу расизма

Изискването да се изучават древните езици ограничава възможностите на цветнокожите студенти от исторически пренебрегнатите общества, казват в изявление от вуза

Университетът в Принстън, Ню Джърси, САЩ. Снимка: Чихонг Лу/princeton.edu - „Принстън“ премахна задължителните гръцки и латински като мярка срещу расизма

Университетът в Принстън, Ню Джърси, САЩ. Снимка: Чихонг Лу/princeton.edu

Студентите, които са избрали магистратура в класическите науки в университета „Принстън“ вече няма да изучават задължително гръцки и латински език с оглед на расизма в образователната система. Програмата цели да бъде по-инклузивна и достъпна – усилия, които са особено важни предвид „събитията около расата, възникнали миналото лято“, казват от престижния американски вуз, цитирани от американското списание „National Review“.

Промените в департамента по класически науки са въведени миналия месец, когато е било премахнато изискването кандидатстващите в специалността да владеят гръцки и латински на средно ниво, става ясно от „Princeton Alumni Weekly“. Според Джош Билингс, професор на класическите науки и отговорник за бакалавърските програми във висшето учебно заведение, тази промяна ще донесе повече възможности на студентите, завършили магистратура по специалността.

„Смятаме, че новите перспективи в сферата ще направят самата сфера по-добра – коментира той. – Така при нас ще кандидатстват хора, които не са изучавали класически науки в гимназията и може би не са имали предишен досег с гръцки и латински. Смятаме, че с тези студенти департаментът ще се оформи като по-енергично и пълно с живот интелектуално общество.“

Разбира се, студентите все пак ще бъдат окуражавани да изучават един от двата езика, ако смятат, че е част от техните интереси, уточнява Билингс. В изявление в сайта на факултета се казва, че „историята на нашия собствен департамент свидетелства за мястото на класиците в дългия живот на системния расизъм“.

„Факултетът ни се помещава в сграда, кръстена на благодетеля ни Моузес Тейлър Пайн, чието семейно богатство е пряко свързано с нещастието на поробените работници на кубински захарни плантации – се казва в изявлението. – Същото това богатство финансира придобиването на римски надписи, собственост на факултета, които понастоящем са монтирани на третия етаж на библиотеката „Файърстоун“. Само на метри от кабинетите ни е разположена статуя на Джон Уидърспун, шести президент на университета, робовладелец и твърд анти-аболицонист, облегнат на куп книги, една от които носи заглавието „Цицерон“.

Промяната в магистърските програми трябва е насочена към студентите и бъдещите възпитаници на университета, които идват от исторически пренебрегнати общества.

„Дейностите, които сме предприели за приобщаване и равенство, няма да са достатъчни, за да защитим членовете на нашето общество от дискриминация и последиците от системния расизъм, особено от расизма срещу чернокожите – се казва още в изявлението. – Поради тази причина завършваме нашето обръщение, като изразяваме солидарността си към усилията да бъде постигнато равенство в нашата страна и по света. Осъждаме и отричаме расизма, превърнал факултета и сферата ни в негостоприемна за чернокожите и цветнокожите, и потвърждаваме, че „Животът на чернокожите има значение.“

Междувременно факултетът по политически науки е добавил програма, която обръща специално внимание на расата и расовата идентичност, нейният основен фокус ще бъде системният расизъм. Специалностите, намерили място в нея, вече присъстват в обучителната програма на университета.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС