Принц Хари с вдъхновена реч срещу расизма

Съжалявам, че не сме направили света такъв, какъвто го заслужавате, каза херцогът на Съсекс към отличените с наградите „Даяна“

Стопкадър от видеообръщението на принц Хари - Принц Хари с вдъхновена реч срещу расизма

Стопкадър от видеообръщението на принц Хари

Принц Хари заклейми дискриминацията във вдъхновена реч на церемонията по връчването на наградите „Даяна“, провела се онлайн на 1 юли заради противоепидемичните мерки. Внукът на Елизабет Втора се обърна към наградените за постиженията си младежи с видео и използва случая, за да подчертае нуждата от съпротива срещу проявите на расизъм.

Наградите „Даяна“, учредени в подкрепа на млади талантливи хора, са кръстени на принцесата, която загина в катастрофа през 1997-а, като знак на почит към нейната личност и принос.

„Институционалният расизъм няма място в обществата ни, но все още е ендемичен“, заяви херцогът на Съсекс.

„Съпругата ми неотдавна каза, че нашето поколение, както и тези преди нас, не сме направили достатъчно, за да поправим грешките от миналото. Съжалявам, че не сме направили света такъв, какъвто го заслужавате“, каза принцът, цитиран от „Асошиейтед прес“.

Америка за България

Принц Хари отбеляза, че той и съпругата му, Меган Маркъл, са посветени на това да бъдат част от решението на проблемите и от промяната.

В речта си синът на Даяна поздрави отличените таланти за тяхната ангажираност с обществените проблеми и за борбата им срещу несправедливостите:

„Вие вършите невероятна работа и във време на голяма несигурност сте намерили сила и вдъхновение в себе си, за да оставите положителна следа в света. Днес сме свидетели на ситуации, в които разделението, изолацията и гневът доминират. Болката и травмите изплуват на повърхността“.

Датата на събитието бе на рождения ден на Даяна – на 1 юли 2020-а принцесата щеше да навърши 59 години.

„Знам, че майка ми беше вдъхновение за много от вас и мога да ви уверя, че тя щеше да се бори за вашата кауза“, каза принцът.

Речта на Хари идва след месец на протести в САЩ и Европа под наслов „Животът на чернокожите има значение“.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3