Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Принцесите не говорят

Жените имат далеч по-малко реплики във филмите на „Дисни“ – дори и в онези, в които се предполага, че те са главните герои

С началото на новата анимационна ера, поставено от „Малката русалка“, започва все повече и повече реализирането на половия дисбаланс. - Принцесите не говорят

С началото на новата анимационна ера, поставено от „Малката русалка“, започва все повече и повече реализирането на половия дисбаланс.

„Покахонтас“, „Мулан“ и „Малката русалка“ може и да са наречени принцеси на „Дисни“, ново изследване обаче сочи, че мъжете говорят далеч повече от жените в тези филми. Лингвистите Кармен Фаут и Карън Айзенхауър са открили, че мъжете водят 76% от диалозите в „Покахонтас“ (1995), 77% в „Мулан“ (1998) и 68% в „Малката русалка“ (1989), пише британският „Индипендънт“.

Заглавието на „Красавицата и звярът“ от 1991-а може и да предполага полово равенство, но всъщност персонажите от мъжки пол доминират 71% от разговорите. В случая с „Аладин“ (1992) статистиката е още по-безпощадна – 90% от всички реплики.

Донякъде изненадващо, ранните филми на „Дисни“ – като „Снежанка“ (1937) например – имат много по-малко диалози, но те са сравнително равномерно разпределени между половете. „Пепеляшка“ (1950) и „Спящата красавица“ (1959) дори имат повече реплики за героините.

Всъщност с началото на новата анимационна ера, поставено от „Малката русалка“, се започва реализацията на половия дисбаланс. Струва си да се отбележи все пак, че в този конкретен филм русалката Ариел губи гласа си – той ѝ е отнет от злата Урсула в замяна на човешки крака. Няма обаче извинение за липсата на говорещи жени в „Красавицата и звярът“.

Според Айзенхауър това нехайство трябва да бъде осъдено, заради което обществото е „тренирано да мисля, че мъжкото е норма“:

„Когато добавиш магазинер, той е мъж. Добавяш стражар – и той е мъж. Това просто е вкоренено в културата ни“.

Тенденцията се изменя леко в „Рапунцел и разбойникът“ (2010) и „Храбро сърце“ (2012), със съответно 52% и 74% реплики за жените. За съжаление обаче, „Замръзналото кралство“ от 2013-а, сочен масово като феминистки филм заради това, че разказва за две сестри, повечето от диалозите са за мъже – 59 на сто.

В повечето съвременни филми на „Дисни“, все пак, жените са далеч повече на почит за своите постижения, отколкото изглежда. Въпреки всичко, фактът, че принцесите са надговаряни от мъжете във филми, които уж те водят, кара Фаут и Айзенхауър да запитат:

„Наистина ли тези филми са толкова полезни за малките момичета?“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg