Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Природозащитничка простреляна в Кения

Не е ясно кой стои зад нападението на Куки Галман

Куки Галман се мести в Кения през 1972 г. със съпруга си и сина си, които по-късно загиват при отделни инциденти.  - Природозащитничка простреляна в Кения

Куки Галман се мести в Кения през 1972 г. със съпруга си и сина си, които по-късно загиват при отделни инциденти.

Прочутата природозащитничка Куки Галман е била простреляна при засада в резервата ѝ в централна Кения, предава Би Би Си. Авторът на бестселъра „Мечтах за Африка“ е била откарана с хеликоптер до болница в Найроби.

73-годишната Галман притежава природозащитен парк в Лайкипия. Тя ръководеше и луксозен сафари заслон, който миналия месец бе опожарен от говедари, които са били в конфликт със собственици на земя. Пастирите са навлезли в частна собственост в търсене на прясна паша в сухия район на Лайкипия.

Британският ръководител на райчо Тристан Ворспий бе застрелян в началото на март по време на обиколка на своите хижи в Лайкипия.

Все още не е ясно кой е извършил нападението срещу Галман, простреляна в стомаха.

Природозащитничката притежава около 360 кв. км в Лайкипия, които са дом на редки видове животни, птици и дървета. Организацията ѝ ръководи още местно общество, занимава се с образователни инициативи, изкуства и спортни проекти.

Галман се мести в Кения през 1972 г. със съпруга си и сина си, които по-късно загиват при отделни инциденти. Впоследствие тя става кенийски гражданин. Книгата ѝ „Мечтах за Африка“ бе екранизирана през 2000 г., с участието на Ким Бейсинджър.

В Лайкипия, която покрива около 10 хиляди квадратни метра в централната част на Кения, е и мястото, където са някои от някои големите земевладелци в страната.

В последните месеци несигурността в региона нарастна, след като сушата накара въоръжени пастири да търсят нова паша, противопоставяйки се на големи и малки собственици на земя. Десетки хиляди от тях са навлезли в частни земи и се знае за поне дузина жертви.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90